EUR: 323,25 Ft
CHF: 290,75 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Pécs

Felbecsülhetetlen értékű lelet került elő egy padlásról

Az 1920-as és 1940-es évek közötti időszakból származó, az akkori pécsi életet bemutató mintegy 5000-7000 darab fotográfia felbecsülhetetlen értékű. Jelenleg szakértők bevonásával, levéltári kutatásokkal próbálják kideríteni, hogy ki lehetett a fotográfus.

Az üvegnegatívok készítője egyelőre még ismeretlen, de az eddigi vizsgálatok alapján feltehetően egy fotós több évtizedet átölelő életművéről lehet szó

 

Porszász Áron, a fotók restaurálását végző fotóművész közölte: az eddig a fotótörténetben egyedi leletet jelentő teljes anyag mintegy öt százalékát nézték át. A képek között portrék, katonaportrék, elsőáldozási és esküvői képek, valamint enteriőrök találhatók.


Az 5-7000 üvegnegatív áttekintése várhatóan fél év munkát vesz igénybe
MTI/Sóki Tamás

 

Páva Zsolt polgármester az értékmentés fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy az előkerült anyag felbecsülhetetlen értékű, ugyanis bemutatja az akkori szokásokat, öltözködési kultúrát, hagyományokat, és számos különleges kültéri felvételt is tartalmaz. A városvezető kitért arra is, hogy a pécsi önkormányzat támogatást nyújt az anyag megmentéséhez és konzerválásához.

A feldolgozott anyagot a www.pecsanno.hu oldalon tervezik bemutatni, az első 500 felvételt várhatóan fél év múlva teszik közzé, majd  hetente száz képpel bővítik az állományt

 

A legérdekesebb fotókat a Nick Galériában kiállításon is bemutatják, illetve fotóalbum formájában is megjelentetik.

A fotók között portrék, katonaportrék, elsőáldozási és esküvői képek, valamint enteriőrök is találhatóak

Kapcsolódó Cikkek