EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,68 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Aktuális

Feljelentette az ÁSZ a Momentumot

Az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Momentum és a Párbeszéd mikropárt állami támogatásának felfüggesztését, mivel szerinte a két párt egyike sem tudja bizonyítani, hogy mire költötte a választási kampányra kapott állami támogatást.

Fekete-Győr Andrásék nem használták fel szabályszerűen, átláthatóan és elszámoltathatóan a kampánypénzeket – írja az Origo. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most lépett az ügyben és kezdeményezték a párt állami támogatásának felfüggesztését.

A Momentum több mint félmilliárd forint közpénzt kapott az államtól a kampányára, és mint már korábban megírtuk, ebből havonta nyolcszázezret adtak a stáb tagjainak fizetésként. Emellett 141 millió forintot költöttek online hirdetésekre, ami egy ilyen kicsi párt esetében teljesen indokolatlan, sőt érthetetlen.

Az ÁSZ egy videót is készített a Momentum-ügyről, ebben elhangzik, hogy a párt, több, mint 500 milliót kapott az államtól a tavalyi választási kampányra.

– A Momentum több törvényt sem tartott be. Nem tették közzé az elszámolásukat a Magyar Közlönyben, a beszámoló csak július végén jelent meg. Ezután a Momentum székhelyén nem vették át az ÁSZ adatbekérő leveleit, így nem adták át a kiadásokat és bevételeket alátámasztó dokumentumokat. Ezért október elején az ÁSZ felfüggesztette a Momentum állami támogatását. A párt csak ezután változtatta meg székhelyét, és megígérték, hogy közzéteszik a kampányelszámolásukat. Ezt végül csak idén január 7-én tették meg, de az elszámolásokat alátámasztó szerződéseket, számlákat és bizonylatokat ekkor sem mutatták be – hangzik el a videóban.

Az időközben lezáruló ÁSZ-jelentés végül megállapította, hogy a Momentum nem igazolta a kampányra kapott 500 milliós állami támogatás szabályos felhasználását, ezért feljelentést tettek az ügyészségen.

A Párbeszéd esetében is kezdeményezte az ÁSZ a költségvetési támogatás felfüggesztését, mivel a mikropárt nem bocsátott adatokat a számvevőszéknek, így az ő kampányköltéseik egy része sem átlátható és elszámoltatható.

 

Kapcsolódó Cikkek