EUR: 322,27 Ft
CHF: 287,27 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Székesfehérvár

Figyeljünk a veszélyekre, hogy öröm legyen a tél!

Amit tudni illik télről, vízről, jégről, sportról

 

A rend őrei biztonságunk érdekében felmérték a terepe(ke)t Fotó: FMRK

Itt van a tél, itt van újra, elő lehet kapni a szánkót, vígan csúszni a dombokról, és nagyokat esni. A jégre a korcsolya sikoltva karcolja ábráját. De vigyázz, mert könnyen baj lehet! Tessék hát figyelni a következőkre!


A hideg időjárás miatt egyre több vízfelület fagy be hazánkban. A jeges szabad vizek nagy vonzerővel csalogatják a gyermeket és felnőtteket. Azonban ezek nem mindig elég szilárdak ahhoz, hogy bárkit is elbírjanak. A jégbeszakadásoknak gyakran súlyos következményük is lehet az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

A szabad vizek jegén csak akkor szabad tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre is tilos rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyókon, és rianás esetén a Balatonon. A szabad vizek jegére nemcsak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lék vágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az egy négyzetmétert meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt egy méter magasságban legalább 10 centi széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.


Néhány dolog, amire figyelni kell: soha ne menjenek egyedül a jégre! Ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban, és lehetőleg folyamatosan mozogjanak, ne egy helyben ácsorogjanak. A jégen tartózkodás során gyanús ropogás, recsegés esetén azonnal feküdjenek hasra, hogy a jég minél nagyobb felületen legyen terhelve, és próbálják meg a legközelebbi biztos pontot (partot, stéget) hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezzenek a jég szélében megkapaszkodni, és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magukat, közben pedig segítséget kérni! A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerüljék a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban keletkezett szigetelő légréteg ne tudjon kijönni. Partot érés után azonnal menjenek meleg helyre, szárítkozzanak meg, és igyanak forró, meleg italt, de kerüljék a kávé és az alkohol fogyasztását. Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt! Életüket kockáztathatják, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjanak segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák. Ha más eszköz nincs, akkor egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbe szakadtnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek. A mentést követően azonnal hívjanak mentőt!

Amennyiben nem bizonyosodtak meg teljes mértékben arról, hogy a szabad víz jégfelülete sportolásra alkalmas, keressenek inkább egy közelben üzemelő műjégpályát!

Vigyázzanak egymásra, magukra, és így élvezzék a tél örömeit!

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.