EUR: 325,87 Ft
CHF: 296,51 Ft
2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Belföld

Folyamatosan fejlődik Budapest

Egymást érik a fejlesztések Budapesten, 2010 óta összesen 62 projekt indult, 2100 milliárd forint értékben, ezek közül 35 beruházás már megvalósult, a többi folyamatban van. A Lokál sorozatában sorra veszi a beruházásokat, most a folyamatban lévő magasépítési fejlesztések közül csemegéztünk, amelyek összesen 615,6 milliárd forintból valósulnak meg.

Steindl Imre program, II. ütem
Átadás éve: 2019
18,1 milliárd forint


A Kossuth tér átépítését összefogó Steindl Imre Program következő ütemében az Alkotmány utca Kossuth Lajos tér és Honvéd utca közötti szakaszának felszíni felújítása következik. A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét is kialakítják a Kossuth téren, valamint a Vértanúk terét gyalogosforgalmúvá alakítják, így csak BKK-járatok közlekedhetnek ott.  

MOME egyetemi campus, III. ütem
Átadás éve: 2019
12,6 milliárd forint


A harmadik ütem során felépül a Tudásközpont és a MOME Szíve, valamint a Gondűző-villa, és az oktatási épületek is újjáépülnek. Átépítik a zugligeti campus parkját, megőrizve annak ősfás, természetközeli jellegét. Az átépítés eredményeképpen a gyalogos útvonalak, a közösségi terek megközelítése is biztosított lesz, könnyebbé válik a parkolás, és az épületeket is egyszerűbb lesz megközelíteni.

Fiumei úti sírkert
Átadás éve: 2019
2,9 milliárd forint

Megújulnak a nemzeti emlékhely és a szomszédos Salgótarjáni úti zsidó temető sírjai, a sírkert látogatótérrel és a turisztikai céloknak is megfelelő idegenvezetéssel bővül. A Salgótarjáni utcai zsidó temetőt érintő balesetveszély elhárítása is szerepelt  a tervekben, csakúgy, mint a miniszterelnöki sírok felújítása. A Fiumei úti sírkert területileg teljes műemléki védettséget élvez, a felújítások nem titkolt célja, hogy a párizsi a Père-Lachaise temető nyomdokaiba lépjen.

Magyar Birkózó Akadémia új csarnoka
Átadás éve: 2019
2,8 milliárd forint

Az új akadémia két szakaszban épül, a 4000 négyzetméteres multifunkciós sportcsarnokot egy szakkollégium és egy képzési központ követi. A földszinten egy háromszőnyeges edzőcsarnok épül, öltözőkkel, szaunával. A Csepeli Birkózó Club is itt kaphat helyet. Az emeleten 155 fős lelátójú multifunkciós sportcsarnokot alakítanak ki, amely a birkózás mellett más sportágak kiszolgálására is alkalmas lesz.

Millenáris Széllkapu Projekt, Millenáris II.
Átadás éve: 2019
13,5 milliárd forint

2016-ban először a korábbi Gazdasági Minisztérium épületét kellett lebontani, amivel megnyílt egy évtizedek óta blokkolt természetes szélcsatorna, helyére egy közösségi park és egy ötszáz férőhelyes garázs kerül. A 2,5 hektárra zöld növényfalat, őshonos és stressztűrő növényzetet terveznek, nagy vízfelülettel, ami jelentősen javítja majd a környék levegőjét.

A többi folyamatban lévő projekt:

  • Illovszky stadion: 6,7 milliárd forint
  • MNB – Pallas Athéné Alapítvány várnegyedbeli beruházása: 11,1 milliárd forint
  • Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság logisztikai központja: 5,2 milliárd forint
  • Budai Várnegyed – Karmelita kolostor: 14,6 milliárd forint
  • NAV Kresz Géza utcai irodáinak felújítása: 3,1 milliárd forint
  • Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ új székháza: 21,8 milliárd forint

Kapcsolódó Cikkek