EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Egyéb Debrecen

Gazdasági évindító az egyetemen

Mintegy 220 vendég előtt mutatta be a Debreceni Egyetem eredményeit és jövőbeli terveit Bács Zoltán kancellár a Gazdasági évindító elnevezésű partnertalálkozón. Az eseményen címzetes egyetemi tanári címet vett át a Szenátus döntése alapján Szepsy István mádi borász.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a Debreceni Református Kollégium már több száz évvel ezelőtt saját gazdasági tevékenységére alapozta működését, és az intézmény jelenlegi vezetése is ezt a stratégiát követi. Papp László polgármester a város és az oktatás több százéves tradíciójáról beszélt, hangsúlyozva a Debreceni Egyetem jelentőségét a város gazdaságfejlesztési tevékenységében.


Papp László

– Az elmúlt esztendőben a Debrecenbe áramló működő tőke meghaladta a 400 milliárd forintot. Ez óriási bizalmat mutat Debrecen iránt. Ez a bizalom nagyon jelentős részben a város oktatási rendszerének és a Debreceni Egyetem létének és jövőképének köszönhető – hangsúlyozta Papp László, aki hozzátette: a debreceni a legjobb példa egy város és egy egyetem harmonikus és gyümölcsöző együttműködésére.

Szilvássy Zoltán rektortól vehetett át elismerést Szepsy István világhírű borász

A rendezvényen vette át – a Szenátus korábbi döntése szerint – címzetes egyetemi tanári címét Szepsy István. A világhírű borász az egyetem több karával, illetve az intézmény jogelődeivel már több mint húszéves szakmai kapcsolatot ápol. A közös munka új lendületet kapott, amikor a Debreceni Egyetem és Mád község önkormányzata együttműködési megállapodást kötött, az intézmény pedig létrehozta a Táplálkozástudományi Intézetet. Az elmúlt három évben Szepsy István elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal is, hogy – a Debreceni Egyetem közreműködésével – támogatja a Mádi Bor Akadémia létrehozását.


220 vendég vett részt az eseményen

A felsőoktatási intézmények kapcsán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy ma az intézmények elsősorban az alapkutatásokra koncentrálnak, azonban az a cél, hogy az egyetemeken és a hozzájuk kapcsolódó nyolc Science Parkban olyan alkalmazott kutatások valósuljanak meg, amelyeket a gazdasági szereplők a mindennapi életben tudnak hasznosítani.

György László

– A debreceni Science Park a biotechnológiára, orvostudományokra és a cyber technológiára épül. Ezek a parkok az egyetemekkel működnek együtt, szerves részei lesznek az intézményeknek, de külön felügyeletet kapnak, hogy mérhető legyen a kutatási-fejlesztési tevékenység – tájékoztatott az államtitkár.

A 2019-es tervekről szólva Bács Zoltán kancellár elárulta, hogy a fő fókuszterület a műszaki képzés és az innovációs környezet fejlesztése, valamint az innovációs pénzügyi ökoszisztéma megteremtése lesz. – A műszaki képzés szintlépése a Debrecenbe települő iparvállalatokkal való együttműködéssel megkerülhetetlen feladat, amire már készül az intézmény – jelentette ki a kancellár.

Bács Zoltán

Megújul a Műszaki Kar Ótemető utcai campusa, illetve a Természettudományi és Technológiai Kar Egyetem téri campusának egy része. Ezenkívül hatezer négyzetméteren kap új infrastruktúrát a Műszaki Karon a villamosmérnök- és mechatronikai képzés, valamint egy járműlabor is épül a Kassai úti campuson. Jelentős fejlesztési cél a közel 100 éves Egyetem téri főépület korszerűsítése, amelyen még az eredeti, 1931-es külső vakolat van. A második ütemben az orvos- és gyógyszerésztudományi képzőhelyeket modernizálnák, illetve bővítenék, valamint az agrár- és élelmiszeripari képzések feltételeit is javítanák.

Kapcsolódó Cikkek