EUR: 323,74 Ft
CHF: 292,49 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Győr

Győrtől távol is helyt állnak a katonáink

Lezárult a főként a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épülő MH EUFOR kontingens 23. váltásának felkészülése. Az egyhetes zárógyakorlat utolsó mozzanata látványos bemutató is volt egyben, ahol visszaverték az ellenséges támadást, illetve kimentették bajtársaikat.

A katonáknak volt alkalma a feladatok begyakorlására
Fotó: Mekliz Fotóstúdió

A Magyar Honvédség katonái a világ szinte valamennyi részén jelen vannak az ENSZ és az EU által vezetett béketámogató műveletekben. A két legjelentősebb ezek közül a balkáni és az afganisztáni hadszíntér, ahol elsősorban a NATO, illetve az EU zászlaja alatt működő kontingensekben és parancsnokságokon teljesítenek szolgálatot az oda vezényelt honvédek. A Bosznia-Hercegovinában szolgáló MH EUFOR kontingens 23. váltása alapvetően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épül, s a kontingens felkészítéséért is a győri alakulat felel.


Gyurán Gábor őrnagy, a a MH. EUFOR kontingens 23. váltásának parancsnokhelyettese ismertette a magyar katonák feladatait
Fotó: Mekliz Fotóstúdió

A missziós feladatban érintett katonák két fázisból álló kiképzése novemberben kezdődött az egyéni és központi szakfelkészítéssel, amely során a résztvevők a konkrét beosztásaikhoz kapcsolódó tudásanyagot sajátították el, illetve frissítették fel. Majd kötelékkiképzésen vettek részt a külszolgálatra készülők, ami főként összekovácsolási és harcászati foglalkozásokat tartottak.

Az ellenfelet lefegyverezték, a bajtársakat kimentették
Fotó: Mekliz Fotóstúdió

A misszióról rövid ismertetőt tartott Gyurán Gábor őrnagy, a MH. EUFOR kontingens 23. váltásának parancsnokhelyettese.


– A magyar katonák fő feladata a béke és a biztonság fenntartása. Lövészszázadról van szó, a feladat pedig sokrétű: tömegkezelés, objektumok védelme, ellenőrző-áteresztő pontok létesítése, megfigyelése és üzemeltetése, járőrözés, területzárás és -ellenőrzés, konvojok és szállítmányok kísérése, keresés-kutatás végrehajtása, fegyverbegyűjtés és az őrizetbe vétel is – magyarázta az őrnagy.

Az állomány rátermettsége nem lehetett kérdéses
Fotó: Mekliz Fotóstúdió

A zárógyakorlat egyik utolsó mozzanatába pillanthatott be a sajtó is, ahol szintén a valóságot megközelítő komplex szituációban kellett helyt állni: az ellenséges erők egy épületben foglyul ejtették a magyar kontingens megfigyelő katonáit, s támadásba lendülve kitörtek onnan. A katonáknak ki kellett szorítani a felkelőket, le kellett őket fegyverezni, míg egy szakaszuk az épületben rekedt foglyok kiszabadítását oldotta meg. Mindeközben a sérültek ellátásáról is gondoskodni kellett. A feladat sikeresen lezajlott, minden a tervek szerint alakult, a század jól teljesített.

A lázadók kiszorítása és lefegyverzése is felkészülési feladatok része
Fotó: Mekliz Fotóstúdió

Az állomány rátermettsége nem lehetett kérdéses, hiszen már eddig is kiemelt szerepet kaptak a győriek a műveleti területeken. Egyébként az EUFOR kontingens 23. váltása már a hatodik, mely alapvetően a rakétaezred állományára épül, s egyben a nyolcadik, amelyben szerepet vállal a légvédelmi egység.

Kapcsolódó Cikkek