2019. június 27., csütörtök
László

Sport

Halhatatlan lett a Földet ötször körbevitorlázó Fa Nándor

Fa Nándor óceáni szólóvitorlázót beiktatta tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. A gálavacsorával egybekötött ceremónián Kárpáti György, az egyesület elnöke nyújtotta át az elittagságot igazoló plakettet.

Kárpáti György, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke adta át a szervezeti tagságot igazoló plakettet Fa Nándor óceáni szólóvitorlázónak (MTI/Bruzák Noémi)

 

A hajótervezőként és hajóépítőként is elismert vitorlázót a szeptember 19-én elhunyt négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok párbajtőrvívó, mesteredző Kulcsár Győző megüresedett helyére választották be a tagok. Fa Nándor kajak-kenuval kezdte sportpályafutását, majd már vitorlázóként a Finn-dingi hajóosztályban versenyzett, de az 1984-es olimpiai bojkott miatt fel kellett adnia álmait, ezért ebben a hajóosztályban befejezte szereplését. Ő a 42. halhatatlan magyar sportoló, azonban mind közül az első, aki nem rendelkezik olimpiai, világ- vagy Európa-bajnoki éremmel.
„Másoknál csak önmagunk legyőzésével lehetünk jobbak. Azt gondolom, Fa Nándort minden fiatal elé példaképnek lehet állítani” – hangzott el a sportemberről, aki pályafutása alatt három könyvet is írt, A Szent Jupát 700 napja, Magad, uram és Kalandjaim a Föld körül címmel.
Fa Nándor rövid beszédében kitért rá, hogy kicsit még szoknia kell ezt az elismerést, ugyanakkor óriási megtiszteltetésnek tartja, ugyanis olyanoktól kapta, akik maguk is a csúcson voltak, és ismerik az oda vezető utat.
– Az az ötven év, amelyet sportolóként megéltem, hihetetlen küzdelemmel és munkával telt, de nem érzem áldozatnak, hiszen az a szépség, amit kaptam, nincs arányban ezzel – mondta. Fa Nándor ötször vitorlázta körbe a Földet – háromszor egyedül –, tavaly február óta pedig a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöki posztját tölti be. A Vendée Globe elnevezésű föld körüli viadalon 1993-ban az ötödik helyen végzett, ezzel ő volt a legjobb nem francia vitorlázó, ráadásul saját maga tervezett és épített hajóval.


 

A halhatatlanok tagsága:
Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás

Kapcsolódó Cikkek