EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,68 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Hatalmas tüntetés volt Athénban

Az évtized legnagyobb tüntetése zajlott vasárnap Athénban. A közel százezres tömeg kövekkel, lángoló benzinespalackokkal és festékkel dobálta a rendőröket, akik könnygázt vetettek be.

A békésnek semmiképp sem mondható demonstráció Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt tört ki. Az ügy előzménye, hogy Macedónia sokáig azért nem lehetett a NATO és az EU tagja, mert az ország elnevezése hasonló az egyik északi görög tartománnyal, Makedóniával. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nemrég megállapodást kötött a macedón kormánnyal, hogy Macedóniát ezentúl Észak-Macedóniai Köztársaságnak fogják hívni.


A görögök hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nap képe: ArcMás

  A Nap képe: ArcMás

  Gigantikus képek díszítik Moszkva nyugati elővárosában a panellakások falait, ahol graffitiművészek festményei kápráztatják el az embereket.

 • Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

 • Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – adta hírül legfrissebb jelentésében a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).