2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb VIII.kerület

Hatékonyan a drog ellen Józsefvárosban

Lépésről lépésre haladva számolja fel a józsefvárosi rendőrkapitányság akciócsoportja a kerületi drogtanyákat. 2014 óta sokat javult a helyzet a városrészben.

Harmincöt drogelosztó helyet mértek fel 2014-ben a kerületben az akkor frissen alapított rendőrségi akciócsoport szakemberei – árulta el a Duna Televízió Kék Fény című műsorában Nagy Béla törzszászlós, a csoport alapítója és vezetője, aki húsz éve dolgozik rendőrként Józsefvárosban.


A későbbi munka során a megtalált elosztóhelyek száma növekedett, ám ezeket – eddig összesen 105-öt – fel is számolta a csoport, amely eközben 218 kábítószer-kereskedőt fogott el. Az esetek többségében egy éven belül jogerős ítélet is született, a dílerek öt és hét év közötti börtönbüntetéseket kaptak. A törzszászlós szerint elengedhetetlen a lakossággal való kapcsolattartás. Sokszor olyan információkat is elmondanak az emberek, amelyekre alapozva megfigyelhetik az elosztókat.

Az akciócsoport sorra számolja fel az elosztóhelyeket Fotó: Profimedia

– Ha valakit ténylegesen elfogunk, azt olyan felderítés előzi meg, hogy azt is megtudjuk az illetőről, mit evett – mondta.


Rajtaütés egy drogtanyán (Fotó: BRFK)

Nagy Béla, a csoport alapítója és vezetője

Az akciócsoport tagjai rendszeresen gyakorolják az elfogásokat, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiképzői oktatják a behatolási technikákat. Nagy Béla elmondta: egy kifejezetten a kábítószer-elosztó helyek gyors felszámolására irányuló technika kifejlesztésén dolgoznak, amely gyors behatolást tesz lehetővé.

A nyolcfős csapat hatékonyan vívja háborúját a drog ellen Józsefvárosban: információt gyűjtenek, megfigyelnek, és elfognak. A kerületben minden kábítószerfüggő és -árusító hallott róluk, pedig észrevétlenül mozognak az utcákon, és nagyjából kéthetente számolnak fel egy-egy drogelosztó központot. Az akciócsoport megalakulása óta a csapat, a kerületi nyomozók, egyenruhás rendőrök, valamint az ügyészség munkájának eredményeként mostanra harmadára csökkent az ügyek száma a kerületben. A józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete tavaly a kerületért végzett kiemelkedő tevékenységéért emléklapot is adományozott az akciócsoportnak, és minden évben pénzzel is támogatja a munkájukat, ebből is tudnak olyan különleges eszközöket vásárolni, ami a megfigyeléshez, a bizonyítékok gyűjtéséhez és az elfogásokhoz kell.

Kapcsolódó Cikkek