EUR: 333,98 Ft
CHF: 306,59 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb Kecskemét

Hungarikumok az Agrárkamarában

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a napokban A Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása című kiállítást Kecskeméten, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara épületében. A megnyitó tanácskozással és előadásokkal kezdődött, majd hungarikumfalatokkal és a tárlat megtekintésével fejeződött be.

A Kamra-túra Egyesület a nagy múltú gazdahálózatra épülve hat évvel ezelőtt jött létre, fő feladata a tanyán élő gazdálkodók támogatása, a kistermelői élelmiszer-termelés elősegítése, a tanyák fejlesztése. Fontos küldetésüknek tartják, hogy a helyi társadalom és a tágabb közösségek elismerjék a tanyák értékteremtő munkáját.


Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a Homokhátság minden tekintetben meghatározza a megye életét. – Az időjárás és a körülmények itt a legszélsőségesebbek Bács-Kiskun megyében. A tavaszi fagy, a nyári kánikula, a napsütéses órák száma itt a legnagyobb, a csapadék mennyisége viszont a legalacsonyabb. Emiatt sokkal edzettebbek az itteni emberek, és sokkal színesebb értékeink vannak. Ezek a minőségi termékek, amelyeket a térségben előállítunk, évről évre értékesebbek lesznek. Ahogyan iparosodunk, úgy találnak vissza a kézműves termékekhez az emberek hangsúlyozta Rideg László.

Tárlat nyílt a Homokhátság nemzeti értékeiről

A tanya nemcsak szociális, gazdasági funkciót, hanem társadalmi, környezeti és kulturális szerepet is betölt. Legtöbbet a tanyás gazdák tehetnek annak érdekében, hogy megismerjék tevékenységüket. Mégpedig úgy, hogy részt vesznek a helyi közösségek életében, szerepet vállalnak együttműködések kialakításában.

A vándorkiállítás első állomása az agrárkamara aulája, ahol április 30-ig tekinthető meg az installáció, amely három téma köré rendeződik: a magyar tanya sokszínű bemutatása, a Duna–Tisza közén fellelhető agrár-élelmiszeripari hungarikumok ismertetése és a megyei értéktár kulturális értékeinek prezentálása.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.