EUR: 324,11 Ft
CHF: 292,14 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb Kecskemét

Hungarikumok az Agrárkamarában

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a napokban A Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása című kiállítást Kecskeméten, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara épületében. A megnyitó tanácskozással és előadásokkal kezdődött, majd hungarikumfalatokkal és a tárlat megtekintésével fejeződött be.

A Kamra-túra Egyesület a nagy múltú gazdahálózatra épülve hat évvel ezelőtt jött létre, fő feladata a tanyán élő gazdálkodók támogatása, a kistermelői élelmiszer-termelés elősegítése, a tanyák fejlesztése. Fontos küldetésüknek tartják, hogy a helyi társadalom és a tágabb közösségek elismerjék a tanyák értékteremtő munkáját.


Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a Homokhátság minden tekintetben meghatározza a megye életét. – Az időjárás és a körülmények itt a legszélsőségesebbek Bács-Kiskun megyében. A tavaszi fagy, a nyári kánikula, a napsütéses órák száma itt a legnagyobb, a csapadék mennyisége viszont a legalacsonyabb. Emiatt sokkal edzettebbek az itteni emberek, és sokkal színesebb értékeink vannak. Ezek a minőségi termékek, amelyeket a térségben előállítunk, évről évre értékesebbek lesznek. Ahogyan iparosodunk, úgy találnak vissza a kézműves termékekhez az emberek hangsúlyozta Rideg László.

Tárlat nyílt a Homokhátság nemzeti értékeiről

A tanya nemcsak szociális, gazdasági funkciót, hanem társadalmi, környezeti és kulturális szerepet is betölt. Legtöbbet a tanyás gazdák tehetnek annak érdekében, hogy megismerjék tevékenységüket. Mégpedig úgy, hogy részt vesznek a helyi közösségek életében, szerepet vállalnak együttműködések kialakításában.

A vándorkiállítás első állomása az agrárkamara aulája, ahol április 30-ig tekinthető meg az installáció, amely három téma köré rendeződik: a magyar tanya sokszínű bemutatása, a Duna–Tisza közén fellelhető agrár-élelmiszeripari hungarikumok ismertetése és a megyei értéktár kulturális értékeinek prezentálása.

Kapcsolódó Cikkek