2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Szolnok

Idén jubilál a Bartók Béla Kamarakórus

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli a Bartók Béla Kamarakórus, jubileumi koncertsorozatát pedig már el is kezdte január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen.

– 50 éve, 1969 januárjában indult útjára a kórus, melyet a szolnoki városi tanács alapított, és azóta is hivatalos együttesként működik. A kamarakórus fenntartója alapítása óta az önkormányzat, működéséhez pedig támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma – mondta el az MTI-nek Molnár Éva, a kórus művészeti vezetője, aki egyébként szintén ünnepel, hiszen harmincadik éve tölti be ezt a kitüntetett posztot. 


A Bartók Béla Kamarakórus az egyetlen hivatalos női kamarakórus hazánkban

Az együttes hazánkban egyedülálló: ők az egyetlen hivatalos női kamarakórus, nem véletlen, hogy töretlen a népszerűségük, ahogy az sem, hogy a kimagasló szakmai színvonal híre külföldre is eljutott az évek során, és így gyakorlatilag az egész világot bejárták. A koncertek zenei repertoárját XX. századi romantikus, valamint kortárs zeneszerzők művei jelentik, de helyet kapnak a világi és egyházzenei művek, és bizonyos esetekben az együttes oratorikus művek életre keltésében – Bach vagy épp Beethoven – is segédkezik. 

Azok, akik szeretik a kamarazenét vagy épp most szeretnének megismerkedni vele nyugodtak lehetnek, az együttesnek folyamatosan vannak fellépései, már most be vannak táblázva 2020-ig, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem az idei az utolsó jubileumuk.

Molnár Éva művészeti vezető és karnagy

Kapcsolódó Cikkek