2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Életmód

Ilyen lenne az ideális étrend

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése jelenti a kulcsot az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez – állítják kutatók.

A szakemberek szerint az úgynevezett Planetary Health (A Föld egészsége) étrend követésével évente több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni, csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, és segítené a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megőrzését. A bolygó népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt, és az egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszer-termelést, valamint csökkenteni az élelmiszer-hulladékot. Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája, egyaránt a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben. A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve. Ugyanakkor nagyon merész dolog lenne abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog ehhez az „ideális étrendhez”, aminek egyik legfőbb oka az élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés.


Kapcsolódó Cikkek

 • A házi kenyér a legfinomabb

  A házi kenyér a legfinomabb

  Nagyanyáink, dédanyáink otthon sütötték a kenyeret, és bizony komoly munka volt a dagasztás, a kelesztés és a ropogósra sütés. A sütéshez már előző nap felkészültek, de másnap kora reggel 4-5 órakor kezdődött az igazi munka, hogy délre elkészüljön a friss kenyér, ami minősítette a háziasszonyt.

 • Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Olyan rákkeltő anyagot mért határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében a NÉBIH, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért figyelmeztetnek: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.