EUR: 323,93 Ft
CHF: 289,90 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Külföld

Irán hadihajókat küld az Atlanti-óceánra, az amerikai partok közelébe

Irán hadihajókat küld márciustól az Atlanti-óceánra – jelentette be Turádzs Hasszáni, az iráni haditengerészet egyik magas rangú parancsnoka pénteken.

Elemzők szerint Teherán biztonsági kockázatként értékeli az amerikai repülőgép-hordozók állomásoztatását a Perzsa-öbölben, s ezt ellensúlyozva az iszlám köztársaság növelni szeretné tengerészeti egységeinek műveleti hatáskörét legfőbb ellensége, az Egyesült Államok partjainak közelében.


Az iráni flottilla a márciusban kezdődő perzsa újév elején fog útra kelni – mondta Hasszáni. “Az Atlanti-óceán messze van, s az iráni flottilla művelete eltarthat akár öt hónapig is” – tette hozzá az ellentengernagy, akit az IRNA állami hírügynökség idézett.

Hasszáni szerint a flottilla tagja lesz a 2018 decemberében szolgálatba állított Sahand fregatt is. A Sahand rendelkezik helikopterfedélzettel, s iráni források szerint repülőgépek és hajók elleni rakétarendszerrel, valamint elektronikai hadviselési eszközökkel is.


Hasszáni még decemberben bejelentette: Irán hamarosan két vagy három egységből álló hajórajt küld Venezuelába. Az iráni hadsereg egyik magas rangú tisztségviselője akkor azt mondta, mivel az amerikai repülőgép-hordozóknak szabad az iszlám köztársaság tengeri határai mentén a nemzetközi vizeken hajózniuk, az iráni hadihajók is megtehetik ezt az amerikai vizek közelében.

Az iráni haditengerészet az utóbbi években kiterjesztette működési területét a többi között az Indiai-óceánra és az Ádeni-öbölre a szomáliai kalózok elleni küzdelem keretében.

“Az iráni haditengerészeti erők tartós jelenlétükkel a nemzetközi vizeken a hadsereg főparancsnokának (Ali Hamenei ajatolláhnak, az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének) utasításait hajtják végre, felvonják az Iráni Iszlám Köztársaság zászlaját, meghiúsítják az Irán-ellenes összeesküvéseket, és biztosítják a hajózási útvonalakat” – hangsúlyozta Hasszáni.

Washington és Teherán szócsatái elmérgesedtek azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta a 2015-ös atomalkut, és visszaállította a felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben. A teheráni vezetés ismételten figyelmeztetett, hogy elvágják a Perzsa-öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, ha Washington megakadályozná az iráni olajexportot.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Magas lengyel kitüntetésben részesült egy lengyelmentő magyar ezredes

  Magas lengyel kitüntetésben részesült egy lengyelmentő magyar ezredes

  Andrzej Duda lengyel elnök szerdán a nemrég megalapított Virtus et Fraternitas kitüntetést adta át Varsóban 14, különböző országbeli személyiségnek – köztük post mortem a magyar Utassy Loránd ezredesnek -, akik lengyelek életét mentették meg, gyakran saját életük feláldozásával a második világháború alatt és után, a két totalitárius rendszer, a nácizmus és kommunizmus időszakában.

 • Története legnagyobb adományát kapta az Oxfordi Egyetem

  Története legnagyobb adományát kapta az Oxfordi Egyetem

  Története legnagyobb, 150 millió fontos (54,4 milliárd forint) adományát kapta az Oxfordi Egyetem Stephen Schwarzmanttól, a Blackstone befektetési társaság elnök-társalapítójától, a pénz jelentős részéből a mesterséges intelligencia etikai kérdéseit kutató intézetet állítanak fel.

 • Törölte az Adidas világhírű védjegyét az Unió

  Törölte az Adidas világhírű védjegyét az Unió

  Az Adidas német sportszergyártó nem bizonyította, hogy a bármely irányban felvihető, három párhuzamos sávból álló márkajelzésének alkalmazásával az Európai Unió egész területén megszerezte volna annak minden más jelzéstől megkülönböztető képességét, ezért az uniós bíróság helybenhagyta az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) a védjegy törlését előíró döntését.