EUR: 324,61 Ft
CHF: 298,79 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Extra

Isten veled, Andy Vajna!

Hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna. A 74 éves filmproducernek nemcsak világsikerű mozikat köszönhetünk, hanem a magyar filmszakma felemelkedését is. Munkatársainak nemrég azt mondta, az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született.

Andy Vajna az 1956-os forradalom után, tizenkét évesen egyedül menekült el Magyarországról, és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen  tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, később Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított, és mozit üzemeltetett. Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt. Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert alkotások, mint az Evita, a Rambo vagy a Terminátor. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.


A Variety 2017-ben a szórakoztatóipar 500 legbefolyásosabb embere közé sorolta. Olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Oliver Stone, Paul Verhoeven, James Cameron, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert De Niro, Demi Moore, Sharon Stone vagy Scarlett Johansson.

Társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a TV2-nek (tegnap gyászcsíkkal emlékeztek rá a csatorna műsorainál) és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak.


„Andy Vajna soha nem felejtette el magyar gyökereit, és mindig odafigyelt a hazai filmiparra. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek köthetők, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK. A Vajna-korszak alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek, köztük az Oscart (Saul fia, Mindenki), a Golden Globe-ot és az Arany Medvét (Testről és lélekről)” – írta közleményében a filmalap, ahol kiemelték: Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak: „It is my passion to give back”, azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született.

„A legnagyobb magyar filmproducertől búcsúzunk. Hasta la vista, Andy! Köszönök mindent, Barátom!” – búcsúzott közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor is búcsúzott a világhírű producertől

 

Dobó Kata színésznő, aki korábban évekig együtt élt Vajnával, az Instagram-oldalán fekete szívekkel búcsúzott.

A producer 2013-ban vette feleségül Vajna Tímeát.

„A feleségem fantasztikus egyéniség, jószívű, figyelmes. Imádom minden porcikáját, és ami a fő: nagyon szeretjük egymást” – mondta róla korábban.

Andy Vajna Fotó: Lokál

 

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek