2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Hódmezővásárhely

Január végéig tekinthető meg a Lelkes család kiállítása

A számos művészt felvonultató Lelkes családnak novemberben nyílt kiállítása a Pesti Vigadóban, amelybe a család 12 tagjától válogattak alkotásokat. A tárlat január 27-ig látogatható a fővárosi kiállítóhelyen.

Egy család, amelyből immár hat nemzedéken keresztül művészek kerülnek ki, csak ma számít kuriózumnak. Valaha, amikor a mesterségeknek művészi színvonaluk volt, és a művészetek is mesterségeknek számítottak, nem volt ritka az ilyesmi. Kaszt szabta keretek között vagy a céh szabályai szerint a mesterségek öröklődtek: a XIX. század közepéig élt az a gyakorlat, hogy a legidősebb fiú vitte tovább apja vállalkozását.


A Lelkes-család néhány tagja

A Lelkes családban szinte nincs olyan, aki ne kötődne valamilyen formában a művészethez. Rengeteg festő, képzőművész, fotográfus, ötvösművész és iparművész lelhető fel a famíliában, de olyan is van, aki cukrászként mesteri tortáival kápráztatja el a nagyérdeműt. A Pesti Vigadóban nyílt kiállításon a család 12 tagja állított ki. Öten a festészet művelőiként szerepelnek, de van, aki a fotózást választotta életpályául, másikuk formatervező iparművészként lett elismert. Találunk a kiállítók között belsőépítészt, szobrászt, kiadványtervezőt és könyvtervezőt is. Korábbi szakképzettségeik között viszont az ötvösség, a díszítőfestészet és a textilművészet is fellelhető.

Kapcsolódó Cikkek