EUR: 317,01 Ft
CHF: 279,40 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Életmód

Játékos programokkal segít a KézenFogva Alapítvány 

Háromszáz diák számára szervezte meg a KézenFogva Alapítvány különleges, érzékenyítő rendezvényét. A gyerekek egyedi játékok segítségével ismerhették meg, hogyan élik mindennapjaikat fogyatékos társaik.

A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik elkötelezetten a fogyatékos emberek életminőségének és társadalmi elfogadásuknak a javításán. Közvéleményformáló programjaik éve óta sikeresen zajlanak, már több mint 130 helyszínre látogattak el. A sportos élménynap egy olyan érzékenyítő program, amely az általános iskolás fiatalokat
ismerteti meg a fogyatékos emberek, és ennek kapcsán az általuk űzött sportok világával.


A gyerekek különböző állomásokon ismerkedhettek meg a fogyatékos emberek világával és sportfeladatokkal a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban: Kerekesszékes akadálypályán „gyorsasági verseny” keretein belül a tanulóknak egy kijelölt pályán kellett végigmenniük a kerekesszékkel, ahol mérték az idejüket. A vak pingpongot is kipróbálhatták: egy speciális pingpongasztalon kellett a hangot adó labdát a másik kapujába juttatni.

Az ülőröplabda is nagy siker volt a gyermekek számára. Ez a játék megegyezik a hagyományos röplabdával, azzal az eltéréssel, hogy a gyerekek a földön ülnek, és így kell átpasszolniuk a másik térfelére a labdát, vigyázva arra, hogy a saját térfelükre ne essen le. A paratenisz segítségével kipróbálhatták, milyen is kerekesszékben ülve teniszezni.
A kerekesszékes darts és a kerekekesszékes zumba is más mint az eddig megszokott.


Ebben a játékban is örömmel vettek részt a kicsik és nagyok is. A jelnyelvi állomáson pedig megtanulhattak néhány jelnyelvi jelet, és előre készülhettek a közös éneklésre is. A kerekesszékes boccia újdonsága is tetszett a diákoknak, kipróbálhatták, milyen is az a speciális segédeszköz, amely a sérült embereknek nyújt segítséget ennek a remek sportnak a gyakorlásában.

Segítő kutyákkal is találkozhattak, és egy kis ízelítőt kaptak, hogy miben tudnak segíteni sérült embertársainknak. A program zárásaként pedig egy közös éneklésre hívták a diákokat, ahol a dalt nemcsak elénekelték, hanem közösen jelelték is.

A játékokat a KézenFogva Alapítvány munkatársai, önkéntesei vezették. Pordán Ákos, az alapítvány ügyvezetője elárulta, miért olyan fontos az érzékenyítés.

– Ma minden huszadik ember valamilyen fogyatékossággal él. Ez lehetőséget ad tizenkilenc embernek, hogy elfogadást, megértést, együttműködést tanuljon. A KézenFogva Alapítvány ilyen lehetőségek megteremtésén dolgozik.

Kapcsolódó Cikkek

 • A házi kenyér a legfinomabb

  A házi kenyér a legfinomabb

  Nagyanyáink, dédanyáink otthon sütötték a kenyeret, és bizony komoly munka volt a dagasztás, a kelesztés és a ropogósra sütés. A sütéshez már előző nap felkészültek, de másnap kora reggel 4-5 órakor kezdődött az igazi munka, hogy délre elkészüljön a friss kenyér, ami minősítette a háziasszonyt.

 • Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Olyan rákkeltő anyagot mért határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében a NÉBIH, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért figyelmeztetnek: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.