EUR: 323,44 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Szekszárd

Jó termést ígér a jóslás

Évjárati hatásokat értékeltek

A Dicenty Dezső Kertbarát Kör és az Alisca Borrend évek óta az istifán-gödrei pincesoron szervezi meg a Vince-napi borünnepet, amelyet termésjósló napként tartanak számon.


Összegyűltek a borászok, szőlőtermesztők a termésjóslás idejére Fotó: Nagy Nándor

Az idei évben január 19-én került sor erre, és a Vince-napi vesszővágás alapján megállapították, hogy bár a fagy okozott némi kárt, az egészséges vesszők rügyei ugyanakkor szépek, és fejlettségük alapján jó termésre lehet számítani.

Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör vezetője elmondta, hogy évek óta megszervezik a borünnepet.


Az egészséges vesszők rügyei szépek és fejlettségük alapján jó termésre lehet számítani Fotó: Nagy Nándor

– Ezek azért is fontosak számunkra, mert így egy kicsit vissza tudunk tekinteni a hagyományokra, illetve a jövőre vonatkozóan is betekintést kaphatunk. A Szent Vince-ünnepség hazánkban, illetve a világon is nagyon sok helyen megjelenik. Ez kétféle szempontból is fontos. Egyrészt azért, mert adódik egy alkalom, hogy összejöjjenek mindazok a gazdák, akik a szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoznak. Ezen alkalmakkor értékeljük az évjárati hatásokat, hiszen a Vince-vessző vágásánál már látható hogyan teleltek, illetve azt is szemügyre vesszük, hogy a rügyek károsodtak-e. A legutóbb megszervezett Vince-napi borünnep alkalmával meg is történt ez a Vince-vesszővágás, és a vizsgálat során az volt tapasztalható, hogy a vastagabbakban voltak károsodások, viszont az egészséges és a metszésre alkalmas vesszőknél nem találtunk ilyesmit. Másrészt azért is fontos ez az esemény, mert hagyományaink szerint épp ekkor van a kékfrankos ünnepe is. Ez alkalomból megkóstoljuk a kékfrankosokat, és ebből kis következtetést tudunk levonni azzal kapcsolatban, hogy ezek a borok hogyan alakulnak majd, jelenleg milyen minőségűek, és mi várható – részletezte a Dicenty Dezső,  a kertbarát kör vezetője.

Azért is fontos a borászok számára ez az alkalom, mert a helyi borversenyek február közepén kezdődnek. Mindezen hagyományos események mellett azért is kiemelkedő a Vince-napi borünnep, mert ekkor zajlanak a pincejárások, pincelátogatások is.

– Ebben az időszakban megkóstoljuk az új borokat is, és természetesen ilyenkor egy értékelést is tartunk. A jövőre való tekintettel viszont mindenképp egy Vince-napi hagyományos cselekedetet szoktunk ajánlani, miszerint az ilyenkor levágott vesszőt egy vízzel teli befőttesüvegbe helyezzük, és ez szobahőmérsékleten idővel kifakad, amely rügyekből lehet jósolni arra vonatkozóan, hogy mennyire termékenyek, illetve milyen minőségű termés várható – tájékoztatott Ferenc Vilmos.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek