2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Jogerősen szkinhednek nevezhető Sneider

Egy tavalyi jogerős ítélet szerint szkinhednek lehet nevezni Sneider Tamást, aki korábban egy cigány embert ütlegelt. Sneider akkor Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselővel pereskedett arról, hogy szkinhednek nevezhető-e a Jobbik elnöke. A szocialisták ma már szemet hunynak a náci múlt felett.

Tényállítás – ezért nem alkalmas Sneider Tamás jó hírnevének  csorbítására –, ha kijelentjük: Sneider Tamás egy maffiaszerű szkinhedmozgalom vezetőjeként ütlegelt egy cigány embert. Mindez egy tavaly jogerőre emelkedett bírósági ítéletből derült ki, amely az után született, hogy a Jobbik elnöke beperelte Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőt, aki egy korábbi tévéinterjúban szkinhednek nevezte.


„Továbbra is úgy hiszem, hogy egy rasszista indíttatású, erőszakos bűncselekményért felfüggesztett börtönre ítélt, Roy nevű szkinhednek nincs helye a magyar közéletben” – erősítette meg említett nyilatkozatát később Ujhelyi a Népszavának.

Nagyot fordult azóta a világ, hiszen az MSZP-t ma már nem zavarja a Jobbik náci múltja.


– Szövetségi politikájuk nem esküvőkön dől el – reagált például Hiller István, a párt választmányi elnöke, miután nemrég kiderült, hogy Sneider felesége 2016-ban náci karlendítéssel üdvözölte lakodalmukon a násznépet. Maga Ujhelyi is az ellenzéki összefogás kapcsán az év elején arról adott ki közleményt, hogy „több a zászló, egy a tábor”.

– A baloldal próbálja szalonképessé tenni a rasszizmust és az antiszemitizmust – reagált a Jobbik és a baloldal közeledésére a Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Hozzátette: A közéletben nincs helye annak, aki ilyen gyűlöletcselekményt követ el.

Ujhelyi nemrég még a közéletből is eltanácsolta a Jobbik elnököt
MTI Fotó: Kovács Attila

 

A tavalyi ítélet tükrében szánalmas vergődésnek tűnik Sneider fenyegetőzése a Facebookon: „Tizenkilenc évesen nyolc napon belül gyógyuló ajakrepedést okoztam egy börtönviselt maffiózónak, aki történetesen cigány származású volt” – írta az egykori szkinhedvezér, és perrel fenyegette meg a múltjáról beszámoló sajtóorgánumokat.

Sneidert az 1990-es évek elején nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért szkinhedtársaival együtt megvert egy mozgássérült roma férfit. Sneider most „ajakrepedésről” ír, miközben a Ripost által idézett vádirat szerint az áldozat nyolc napon túl gyógyuló súlyos arccsonttörést szenvedett, miután kábeldarabokkal ütlegelték és összerugdosták.

A Jobbikban egyébként nincs következményük a rasszista tetteknek: a zsidó nő megverésével dicsekvő Szávay István ugyanúgy a mai napig országgyűlési képviselő, ahogy Sneider is maradt a párt élén.

Kapcsolódó Cikkek