EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Külföld

Kamerunban fegyveresek elraboltak több tucat embert

Több mint 30 embert raboltak el fegyveresek, feltehetőleg angol anyanyelvű szakadárok Kamerun délnyugati, fegyveres konfliktus sújtotta területén – közölték szerdán helyi források.

“Több mint 30 embert raboltak el kedden a Bueát (a Délnyugati Tartomány székhelyét) Kumbával összekötő autópályán” – erősítette meg egy, a tartománybeli hatóságokhoz közeli forrás az AFP francia hírügynökségnek, amely egy térségbeli civil szervezet illetékesétől értesült az esetről.


Kamerun délnyugati, angol nyelvű régiójában szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven.

A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a kameruni társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben. Régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket az országban és a kormány kevesebb támogatást tesz elérhetővé számukra.

Az AFP megjegyzi, hogy e térségekben egyre gyakrabban rabolnak el hivatalos személyeket, katonákat, rendőröket és civileket is, részben azért, hogy fokozzák a központi kormányra nehezedő nyomást, másrészt, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

A Paul Biya kameruni elnök frankofón kormánya elleni tüntetések és a szakadár törekvések az után erősödtek fel, hogy a kormány 2017 végén leverte az angol nyelvű lakosok békés, függetlenségpárti tüntetéseit.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek