EUR: 322,27 Ft
CHF: 287,27 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Nagykanizsa

Kanizsai tűzoltó Gibraltáron

Szabó Kornél a csúcsra tört

Gibraltár számos romantikus történet helyszíne, s közkedvelt a turisták körében is. Arra azonban csak nagyon kevesen gondolnak, hogy a minivárosállam kőkemény és nagyszabású sportrendezvény helyszíne is lehet. Pedig a közelmúltban így történt, ráadásul nagykanizsai résztvevővel.


Szabó Kornél őrmester, kanizsai tűzoltó egy kifejezetten a rendvédelmi szerveknél dolgozóknak tartott európai megmérettetésen képviselte Magyarországot. A 7. Európai Rendőr és Tűzoltó Játékokon ötven nemzet sportos egyenruhásai összesen hatvan sportágban mérték össze erejüket és ügyességüket. Szabó Kornél, ahogyan az elmúlt években számos rendvédelmi versenyen, ezúttal is fekvenyomásban indult. S ha már ott járt, nyert is.

A kanizsai tűzoltó a dobogó legfelső fokán – ezzel régi vágya teljesült (Fotó: ZMKI)

Az őrmester több éve vesz részt nemzetközi megmérettetéseken. Az első nagyobb kihívás számára 2015-ben egy nemzetközi világkupa volt, amelyen a negyedik helyet sikerült elérnie. Ezt követően sorra gyűjtötte az érmeket: 2016-ban, az Európa-bajnokságon második, a világbajnokságon harmadik lett. A következő esztendőben Európa-bajnok lett, a világkupán és a vb-n pedig a dobogó második fokára állhatott fel. Itthon pedig, mondhatni, egyeduralkodó a sportágában, hiszen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fekvenyomó pontszerző viadalán 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben is országos bajnok lett – ráadásul két különböző súlycsoportban.


Erről a tiszteletet parancsoló verseny- és eredménylistáról hiányzott még egy megmérettetés, az Európai Rendőr és Tűzoltó Játékokon való indulás. Kornél éppen ezért nagy ambíciókkal érkezett meg az Ibériai-félsziget miniállamának repülőterére, amely annyira pici, hogy a személyautók által használt főút is keresztezi…

Szabó Kornélnak, amióta tűzoltóként dolgozik, az volt a vágya, hogy elindulhasson ezen a nagyszabású versenyen. A többnapos megmérettetésen a 90 kilogramm alatti súlycsoportban és a 30-40 év közötti korcsoportban mérettette meg magát. A verseny során, a második fogásra, sikerült a 185 kilogrammos súlyt szabályosan kinyomnia, és ezzel megszerezte az első helyet.

– Örülök az eredményemnek, hiszen mindössze hét hetet készültem, mivel előzőleg két hónapos tricepsz ínszalagsérülésem miatt nem tudtam megfelelően tréningezni – árulta el az őrmester, aki egyedüli magyar tűzoltóként vett részt a rangos viadalon. A mostani győzelem pedig, saját bevallása szerint, még nagyobb erőbedobásra sarkallja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.