2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Székesfehérvár

Kezdődik a Vadmadárkórház és a közösségi ház építése

A Sóstó Természetvédelmi Terület

Gyöngyvirágtól lombhullásig megannyi szépség helyszíne a Sóstó. Jó sétálni ott, amikor tavasszal kizöldül a természet, a rügyekből virág lesz, a fák koronája, ágai újra mutatják szépséges  „frizurájukat”, amikor a tó fölött madarak röpködnek, zajosan vagy hangtalanul, amikor a ragadozó lecsap áldozatára, és huss, tovaröppen. Amikor a nap hét ágra süt, és az ember leül a fűbe, elnyúlik, bámulja a természet mindennapi csodáját, és a hétköznapokon az oly sokszor nyugtalan lélek nyugalmat lel.


A sajtótájékoztató a leendő vadmadárkórház előtt hószőnyegen Fotó: ÖKK, Simon Erika

Székesfehérvár „zöld szíve”, a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja utolsó állomásához érkezett. Ennek keretében megkezdődik a vadmadár-bemutató és gondozóépület, illetve új közösségi ház kialakítása. A Sóstó keleti kapujánál, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester számolt be a jövő héten induló fejlesztésről. A szükséges bontási, környezetrendezési és a két, összesen 500 m² alapterületű épület kivitelezési munkáit a DNA Development Építőipari, Kivitelező és Ingatlanfejlesztő Kft. és a MarketDome Zrt. nyerte el. A kivitelezőnek 12 hónap áll a rendelkezésére a munkák elvégzésére. A fejlesztés teljes egészében állami forrásból valósul meg.


– Nagyon szépen megújult a Sóstó Természetvédelmi Terület, amelyre kifejezetten büszke lehet a város közössége, és amely kiemelkedik a fehérvári fejlesztések közül. Több mint 200 hektáron sikerült egy csodálatos természetvédelmi területet rehabilitálni és megmenteni, illetve létrehozni egy igazi kis kirándulóparadicsomot a városon belül – mondta a polgármester.

A modern, jól felszerelt madárkórház mellett létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is. A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósulhat meg. Napokon belül aláírják az erről szóló vállalkozói szerződést.

A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó- és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 24 ezer 925 négyzetméteres területen valósul meg a Sóstó bejáratánál, tájékoztatott a részletekről Mészáros Attila.  Az elsősegélynyújtó épületben gyógyítják majd a vadon élő, sérült madarakat, majd ezt követően innen engedik vissza őket a szabad természetbe. A tervezett madárparkban lehetőség nyílik a gyógyult, szabad életre alkalmatlan madarak élethosszig tartására, a veszélyeztetettek tenyésztésére, az érdeklődő nagyközönség számára ismeretterjesztő céllal a madarak bemutatására, a gyerekek természetismereti oktatására. Mindez az egyedvédelmet, a veszélyeztetett fajok védelmét, és a természet védelmét jelenti. A látogatók üvegezett nyílászárókon keresztül megtekinthetik majd a műtőben, vizsgálóban és az előkészítőben zajló tevékenységeket és három kórterembe is betekintést nyerhetnek. A műtő és vizsgáló az előkészítő helyiségből, a kórtermek közvetlenül a közlekedőkből nyílnak. A röntgen- és laborhelyiségek az épület fő közlekedőjéből és a vizsgálóból is megközelíthetők. A látogatóktól elzárt részen alakítják ki az irodát és pihenőszobát a teakonyhával. Itt kap helyet két kórterem, raktár, takarítószertár, öltözők, mellékhelyiségek zuhanyzókkal. Az összesen öt kórteremben húsz madár egyedi és tíz csoportos elhelyezésére van lehetőség. Az épület előtere után lesznek az utógondozó ketrecek és a nagyobb méretű madárröpte. Lesz egy 30 látogató befogadására alkalmas konferenciaterem, ahonnan kilátás nyílik a madárröptetőkre. Mészáros Attila hozzátette, a közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható teret alakítanak ki. Itt Sóstón, Alsóvárosban és az őrhalmi szőlőkben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A területen 17 parkolóhelyet és egy buszbeállót alakítanak ki.

 

Kapcsolódó Cikkek