2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Békéscsaba

Kiállítások nyíltak a Magyar Kultúra Napján

Mind a Békés Megyei Könyvtárban, mind a Munkácsy Mihály Múzeumban új kiállításokkal emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról. Mindegyik tárlat békéscsabai kötődésű művészekről emlékezik meg.

Január 22-én nagy érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit az „Ami csabai…” múzeumi sorozat keretében a Mértankapszula. Az európai konstruktivizmus békéscsabai nagymesterei: Bohus – Fajó – Lukoviczky – Mengyán című tárlat a Munkácsy Mihály Múzeumban. A megnyitó ünnepség házigazdája Ando György múzeumigazgató volt. A résztvevőket Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte. A kiállítást Fábián László író, esztéta nyitotta meg. Mint az elhangzott, ezzel a tárlattal egy régi adósságot törleszt a város. Bohus Zoltán, Fajó János, Lukoviczky Endre és Mengyán András mind a konstruktivizmus alkotói, szoros barátságban álltak egymással, és pályájukat mindannyian a legendás Mokos Józsefnél kezdték. A kiállítás május 5-ig várja az érdeklődőket.


A könyvtárban Vollmuth Frigyes grafikus, pedagógus, videoszerkesztő alkotásaiból nyílt kiállítás, Egy sokoldalú ember: Vollmuth Frigyes 75. címmel, a művész születésnapjára emlékezve. A megjelenteket elsőként Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója köszöntötte, majd Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze nyitotta meg a kiállítást. Elmondta, hogy Vollmuth Frigyes, bár nem Békéscsabán született, meghatározó személye volt a helyi művészet alakulásának. Grafikái több megyei lapban is feltűntek, később karikatúrákat is készített. Majd idővel logókat tervezett, kiadványokat illusztrált. Emellett a fotózás és filmkészítés rejtelmeibe is beleásta magát. Ez is mind mutatja, mennyire sokszínű életút az övé. A kiállítás a tervek szerint február 23-ig lesz megtekinthető.

Szerencsére mind a múzeumban, mind a könyvtárban az alkotók közül ott tudtak lenni néhányan. Mengyán András és Vollmuth Frigyes is megköszönte, hogy ismét megismerheti a lakosság alkotásaikat.


Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.