2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Külföld

Kínában halálra ítéltek egy kanadai állampolgárt kábítószer-csempészet vádjával

Halálra ítélt hétfőn egy kínai bíróság egy kanadai állampolgárt kábítószer-csempészet vádjával. Az eset várhatóan ismét próbára teszi a két ország közötti kapcsolatokat, amelyek feszültek azóta, hogy decemberben Kanadában letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját.

Robert Lloyd Schellenberg ügyét az északkelet-kínai Liaoning tartományban lévő Talien város középfokú népbírósága tárgyalta újra – tudatta a testület rövid közleményében.


A kanadai vádlott ügyét amiatt kellett újratárgyalni, mert az ügyészség szerint a novemberben kiszabott 15 éves börtönbüntetés “túl enyhe” volt.

Az eset várhatóan ismét próbára teszi a két ország közötti kapcsolatokat, amelyek azóta feszültek, hogy Kanadában az amerikai hatóságok kérésére letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és mobil távközlési konszern globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát.

Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.

A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Peking részéről, az esetet követően pedig őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország “nemzetbiztonságát fenyegető” cselekmények gyanújával.

Kapcsolódó Cikkek