EUR: 323,45 Ft
CHF: 290,71 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Belföld

Kónya Imre: Kétségtelenül maradandót alkotott a rendszerváltoztató nemzedék

Kétségtelenül maradandót alkotott a rendszerváltoztató nemzedék – mondta a Magyar Időknek Kónya Imre abból az alkalomból, hogy hétfőn tartja alakuló ülését a 30 éve szabadon elnevezésű rendezvénysorozat előkészítő bizottsága, amelynek ő is tagja. A volt belügyminiszter szerint fontos, hogy a magyar nemzet a sajátjaként élje meg nagy történelmi pillanatait.

Az egykori MDF-es politikus a lap hétfői számában megjelent interjúban elmondta, a szabad, független, demokratikus Magyarországnak az Ellenzéki Kerekasztal 1989. márciusi létrehozásától a szovjet csapatok 1991. júniusi teljes kivonásáig tartó megteremtéséről való megemlékezés lesz a feladatuk. Meg kell határozniuk az emlékidőszak alatt megvalósítandó projekteket, amelyek elősegíthetik, hogy a rendszerváltozás elfoglalja méltó helyét a nemzeti emlékezetben.


Azzal kapcsolatban, hogy milyen projekteket tart fontosnak, azt mondta, dokumentumfilmeket kellene készíteni a rendszerváltozás csomópontjairól, egyes állomásairól. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a szélesebb közönséget elérő tévéfilmek, filmsorozatok is szülessenek, szükség van továbbá honlapra, okostelefonos alkalmazásra is, hogy elérjék a digitális generációt, végül pedig feltétlenül szükség lenne szerinte egy frekventált helyen lévő, a korszakot a legmodernebb eszközökkel bemutató múzeumra is.

Ahhoz, hogy méltó módon lehessen megemlékezni a rendszerváltozás éveiről, Kónya Imre elengedhetetlennek nevezte a bizottság által meghatározott projektek aktuálpolitikai elfogultságoktól mentes megvalósítását és a megvalósult projektek korrekt értékelését.

Kiemelte, a rendszerváltozás a magyar történelem kiemelkedő pillanata, az 1956-os forradalom mellett a 20. század olyan eseménye, amellyel a magyarok kivívták az egész világ megbecsülését. “Ez közös teljesítmény, amire mindenki büszke lehet” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Hatalmas érdeklődés mutatkozik a nagycsaládosok körében a július elsejével életbe lépő családtámogatási elemek iránt – derült Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökének, a Magyar Hírlapnak adott interjújából.

 • Egymást ölik az ellenzékiek

  Egymást ölik az ellenzékiek

  Az ellenzék továbbra sem vehető komolyan: választási csalás egymás lekutyázása, lopás övezi az ellenzéki előválasztást. Ezek közül a politikusok közel kellene kikerülnie Tarlós István jelenlegi főpolgármester ellenfelének.

 • 2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  Az Országgyűlés szerdán kezdte meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a képviselők egymás után három napon tárgyalnak a kormány javaslatáról.

 • 500 ezer gyűlt össze a beteg gyerekeknek

  500 ezer gyűlt össze a beteg gyerekeknek

  Több, mint 500 ezer forint gyűjtöttek össze a leukémiában elhunyt újságíró, Blahó Dávid emlékére rendezett jótékonysági koncerten és labdarúgó-emléktornán.