EUR: 323,61 Ft
CHF: 291,90 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Belföld

Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

Évek óta hazudja azt az ellenzék, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

„Fontolóra kell  venni, hogy az EU újraszabályozza az orvosok elvándorlásának lehetőségeit” – vetette fel Jens Spahn német egészségügyi miniszter a svájci Blicknek. A német tárcavezető szerint a Svájcba vándorló német orvosok komolyan hiányoznak a német ellátórendszerből.


„Nálunk pedig olyan lengyel orvosok dolgoznak, akik aztán Lengyelországban hiányoznak” – idézte az MTI Spahn szavait. – „Ez így nincs rendjén. Meg kell fontolni, hogy nem kell-e újraszabályozni bizonyos szakmákat űző emberek elcsábítását az unióban, anélkül, hogy a mozgás szabadsága megkérdőjeleződne.”

Jens Spahn szerint egyik országnak sem jó az orvoselvándorlás MTI/EPA/Ronald Wittek

 

Mint ismert a magyar kormányzati munkát érő kritikák arra alapoznak, hogy a hazai állapotok kergetik külföldre a magyar orvosokat. A kivándorlás ellen Magyarországnak sokáig valóban semmilyen érdemi munkaerő-megtartó intézkedése sem volt a rendszerváltás óta. Mindezek ellenére jelentősen kevesebb magyar orvos hagyta el az ellátórendszert, mint amivel az ellenzéki hangok riogatnak.


Az EU statisztikái szerint Magyarországról 1997–2016 között 3500 orvos vándorolt el, míg a statisztika szerint 6500 doktor hagyta el ez idő alatt Németországot. Ennek némiképp ellentmond, hogy Spahn bejelentése szerint csak a Svájcban dolgozó orvosok 17 százaléka, vagyis mintegy hatezer szakember német, és csak a 2017-ben elvándorolt közel kétezer orvos harmada, mintegy 700 orvos vállalt munkát Svájcban.

Természetesen a hazainál jelentősen nagyobb létszámú német egészségügyi ellátórendszer kevésbé sínyli meg az elvándorlást, hiszen náluk így is 418 orvos jut 100 ezer főre, de ez az arány Magyarországon sokkal dinamikusabban emelkedik.

Egyébként a Gyurcsány-kormány utolsó éveiben kezdett emelkedni a hazai orvosok elvándorlása és a 2010-es évek elején tombolt leginkább a jelenség, amely mára megállt, sőt csökkenni kezdett. Emellett, a legfrissebb 2016-os KSH-adatok szerint folyamatosan emelkedik Magyarországon az ezer lakosra jutó orvosok száma, amely jelenleg 321. Ugyanez az adat Belgiumban csak 307, Nagy-Britanniában 278, Franciaországban pedig 313.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lopott videóval kampányol Kálmán Olga

  Lopott videóval kampányol Kálmán Olga

  Engedély nélkül használta fel az ATV felvételét, és ezzel törvényt sértett Kálmán Olga, az ellenzéki roncsderbi egyik főpolgármester-jelöltje – írja az Origo.

 • Drónnal mentik a bajbajutottakat

  Drónnal mentik a bajbajutottakat

  Drónflottát állítottak “hadrendbe” a Balaton partján. Az egyelőre három “minihelikopterből” álló flotta két egysége: Alfa és Bravo a bajbajutottak felderítésében nyújthat segítséget, a harmadik Charlie egy magától felfújódó mentőegységet képes ledobni a vízben.

 • Szexuális erőszakért ítélték el a zenetanárt

  Szexuális erőszakért ítélték el a zenetanárt

  Folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak miatt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték a paksi pedofil zenetanárt, aki táborozás közben éjjelente, a felügyeletére bízott kislányok mellé feküdt, csókolgatta és illetlen helyen simogatta őket.