EUR: 330,75 Ft
CHF: 300,78 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Egyéb XIII.kerület

Kriszt László új színházat hozott létre

Az évtizedek óta a kerületben lakó Kriszt László folyamatosan kitalál valamit. Az ismert színházi koreográfus és rendező az elmúlt évben tartott önálló estet a népszerű színész Zana Józsefnek, rendezett zenés előadást a József Attila Művelődési Központban, most pedig a Kazán István Kamaraszínház rendezőjeként a Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság vezetőjével, Rosenfeld Dániel Imre kántor, színházi menedzserrel együtt egy új, zsidó színház megalakulását jelentette be.

Kriszt László Rosenfeld Dániel Imre együtt jelentette be az új színház megalapítását

Kriszt László lapunknak elmondta, a Herzl Színház – Theater Herzl nevű új magyar színház alapításánál kettős célt tűztek maguk elé.
– Egyrészt a magyar és nemzetközi zsidó irodalom ritkán vagy egyáltalán nem ismert alkotásait tűzzük majd műsorra, másrészt pedig szeretnénk stabil színházi bázist, anyagi hátteret, infrastruktúrát létrehozni, amiben számítunk a magyar kormány és a nemzetközi zsidó szervezetek támogatására – mondta a Lokál Extrának Kriszt László, aki hozzátette, Magyarországban a második világháború előtt voltak zsidó színházak, amelyek a vészkorszak után teljesen megszűntek. – Vállalva a zsidó témájú előadásokat, jelenleg egyedül a Kazán István Kamaraszínház és a Gólem Színház játszik a zsidóság számára autentikus színházi darabokat, de sajnos egyik teátrum sem rendelkezik stabil anyagi vagy infrastrukturális bázissal.
A darabok kiválasztását már elkezdték, de a legfontosabb, hogy létrejöjjön egy olyan magyar és nemzetközi összefogás, amely lehetővé teszi a leendő zsidó színház megalakulását. – Ennek játszási helyét Budapestre tervezzük, de nincs kizárva, hogy kamaraszínházi formában egy vidéki város ad helyet és támogatást a zsidó színháznak. A darabokat jiddis, angol és magyar nyelven szeretnénk bemutatni, ez a leendő színészek nyelvtudásának lesz a függvénye. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy nemcsak zsidó színházi produkciók, hanem a zsidó bölcselet, irodalom és a film is megjelenjen a repertoárban, például az „Isten pere” című film színpadi adaptációja.
Kriszt László hozzátette, terveik között szerepel nemzetközi zsidó színházi találkozó, valamint nagy amerikai zeneszerzőkről sorozat bemutatása, amelyben George Gershwin, Cole Porter, Leonard Bernstein és Rózsa Miklós művei kaphatnának önálló esteket.


Kapcsolódó Cikkek

  • Kinyitották a Kikötőt

    Kinyitották a Kikötőt

    A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.