2019. november 11., hétfő
Márton

Egyéb Kecskemét

Különdíjat nyertek a református gimnázium tanulói

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ZöldenJobb.mp4 című reklámfilmpályázatán kecskeméti diákok nyerték el az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fenntarthatóság különdíját, az oklevél mellé pedig egy 150 ezer forint értékű drónt is kaptak.

A díjazottak lehetőséget kapnak, hogy egy profi filmes stábbal és professzionális eszközökkel is leforgathassák kreatív ötletüket

Több mint 100 pályamű érkezett az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósított környezetvédelmi reklámfilmpályázatra. A 13–19 éves fiataloknak egyperces filmekben kellett kortársaikat környezettudatos életmódra és a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözni.


Az IKSZ és az ITM közös környezetvédelmi reklámfilmpályázatára az ország minden részéről érkeztek nevezések. A legjobb műveket egy szakmai zsűri választotta ki, amelynek tagja volt dr. Makai Martina, az ITM helyettes államtitkára, Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára, illetve Regős Ábel filmrendező.

A zsűri szavazata alapján a pályázat győztese a győri Balogh Máté lett, egy legóember rémálmát bemutató, stop-motion technikával (stop-motion, azaz stoptrükk lényege, hogy  a képkockák nem a mozgás folyamatában rögzülnek, hanem a mozgás fázisairól egyenként egy-egy állókép készül, amelyeket egymás mögé fűzve és lejátszva létrejön a mozgás illúziója) készült, egyedülállóan kreatív reklámfilmalkotással. Munkáját 150 ezer forint értékű filmes vásárlási utalvánnyal jutalmazták. A második helyezett Máté Ádám, Máté Benedek, Magyar Péter és Pusztai Lőrinc közös filmje lett, amellyel az alkotók egy 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt nyertek, a harmadik helyet pedig a kőszegi Bersek József Általános Iskola csapata szerezte meg, amely 50 ezer forint értékű vásárlási utalványt nyert. A közönségszavazás alapján a legjobb filmnek járó 100 ezer forint értékű filmes vásárlási utalványt Lővei Balázs kapta.


A pályázat keretében az ITM Fenntarthatóság különdíját, egy 150 ezer forint értékű drónt, a Kecskeméti Református Gimnázium tanulói, Bárdkai László és Szabó Balázs nyerték Körforgás című reklámfilmjükkel.

A zsűri és a közönség által a legjobbnak ítélt film, valamint a különdíjat elnyert film készítői az IKSZ és az ITM jóvoltából lehetőséget kapnak arra, hogy egy profi filmes stábbal és professzionális eszközökkel megvalósítsák kreatív ötletüket. Az elkészült környezetvédelmi videókat társadalmi célú reklámként sugároztatja az IKSZ és az ITM, így a fiatalok környezetvédelmi pályamunkái az idősebbeket is szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözhetik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…