EUR: 323,74 Ft
CHF: 292,49 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Sopron

Kultúrkincs, amelynek forrása az érték

Rangos fotókiállítás az Eszterháza Központban


Az ország minden pontjáról érkezett pályamű az Eszterháza Központ 2018-ban meghirdetett rangos fotópályázatára, melynek díjnyertes munkáiból nemrég nyílt kiállítás. A kezdeményezés egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes felkeresni hazánk gyönyörűségeit.


Tóth Éva és Hipságh Gyöngyi a fotópályázat megnyitóján
Fotó: Eszterháza Központ

A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes Magyarország legnagyobb, legimpozánsabb barokk-rokokó kastélya, páratlanul szép természeti környezetével és épített örökségével, káprázatos pompájával, valamint a nagycenki Széchényi-örökség, a legnagyobb magyar, Széchenyi István gyermekkora, fiatal éveinek lakhelye, nemzetépítő munkásságának egyik legfontosabb színtere – ez volt az Eszterháza Központ fotópályázatának témája, amelyet 2018-ban a magyar fotográfia napján hirdettek meg.
Az ország minden szegletéből érkezett pályamű. A legjobb 30 képből nyílt kiállítás a fertődi Esterházy-kastélyban a magyar kultúra napján.

A kiállítás március 22-ig látható Fertődön
Fotó: Eszterháza Központ

– A természeti tájnak, az épített környezetnek nemcsak a szépsége hat a látogatókra, hanem mindaz az erő, szellemiség, amelynek forrása az érték. Az érték az, amely megtartotta és ma is igazán széppé, vonzóvá teszi ezeket a helyeket. Az érték ugyanúgy, mint ma is, mindig a fejlődés, a többé válás erejét adta és adja, és ezt felismerni, a közösség építésére, gyarapítására, előremenetelére használni közös felelősségünk – hangsúlyozta Tóth Éva, az Eszterháza Központ kommunikációs igazgatója.
– Kellenek az ilyen pályázatok, mint az Eszterháza és Nagycenk épített és természeti értékeit bemutató képek. Felhívják ugyanis a figyelmet arra, hogy érdemes megismerni, felkeresni hazánk gyönyörűségeit, értékeit, csodás tájait, épített és természeti örökségünket. A fotók azt is üzenik: mutassuk meg gyermekeinknek, mennyi szépséget rejt a Kárpát-medence e csöppnyi területe, a mi hazánk – ezt már a kiállítást megnyitó Hipságh Gyöngyi, a Soproni Fotóklub vezetője mondta, aki egyben a kiállítás rendezője, a pályázat szakmai zsűrijének elnöke is volt.
A fertődi Esterházy-kastély helyszínét ábrázoló kategóriában Szita Ferenc Éjszakai herceg című műve lett a nyertes fotó, míg a nagycenki fotópályázat legjobbjának Marton Ágota Árnyék műve című képét ítélték. A tárlat március 22-ig tekinthető meg a fertődi Esterházy-kastély nyitvatartásához igazodva a Pálmaház kistermében.


A fotók azt is üzenik: érdemes felkeresni hazánk gyönyörűségeit
Fotó: Eszterháza Központ

Ünnepélyes keretek között zajlott az eredményhirdetés
Fotó: Eszterháza Központ

Kapcsolódó Cikkek