2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Sopron

Látványos munkálatok a Fertő tónál

Az ország legnagyobb turisztikai beruházása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az ország legnagyobb turisztikai beruházása kezdődött meg térségünkben a közelmúltban. A Fertőn mintegy 30 milliárd forintból újul meg a vízitelep, új strand és kikötő létesül.


Mivel Magyarországon a Fertő tó nyílt vízterülete egyedül a fertőrákosi vízitelepnél elérhető, ezért is különösen jelentős az a komplex beruházás, amely nemrég indult a Modern Városok Program keretében.
– Megújul a telep teljes infrastruktúrája, új épületek készülnek, fejlesztjük a szolgáltató szektort. A turisztikai vonzerő növelésén túl egy modern, hosszú távon fenntartható, a természetvédelmi, a magyar és térségi értékeket bemutató fejlesztés megvalósítása a cél – tudtuk meg Kárpáti Bélától, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. vezérigazgatójától.
Kétségtelenül az ország legnagyobb turisztikai beruházásáról beszélhetünk, ami a Sopron régióban megvalósul.
A terület előkészítése már decemberben megtörtént, ami tavaszig tart. Májusban várhatók a mélyépítési munkálatok, a közművek cseréje és a csatorna kikotrása.
– A beruházás folytatásához minden szükséges engedély rendelkezésünkre áll, valamennyi társadalmi csoporttal egyeztettünk. Fontos szólnunk a horgászokról. A Fertőn ugyanis két társaság működik: az egyik a Rákos-patakon, vagyis a bekötőút melletti csatornában horgászik, a másik a tó partján, illetve csónakokból. Az előbbi társaság számára is fontos változás lesz, hogy a bekötőutat bővítjük, a kétsávos út mellett külön kerékpáros és gyalogutat alakítunk ki, valamint öblöket, ahol majd parkolni tudnak a horgászok – fejtette ki a vezérigazgató.
A patak északi partján egy hat méter széles horgászsáv kerül kiépítésre, a csónakkikötőt pedig bővítik. Ezenkívül az ipari horgászat szerepe is növekedni fog, hiszen a jelenleg 550 helyett, 2500 méteren lehet majd ipari horgászatot folytatni az öbölben.
Idén nem lehet strandolni a tónál, mivel munkaterületről van szó. A fejlesztés során kikotorják a jelenleg iszapos medret a parttól befelé körülbelül 50-60 méterig, illetve egy modern kikötő létesül.
Megtörtént az egyeztetés a Fertő Tavi Vitorlás Szövetséggel, a cél, hogy az építkezés átmeneti időszakában is működni tudjon a klub.

Nemzetközi szinten is kiemelkedő lesz a fejlesztés
Fotó: SMJV Látványterv

Óriási vonzereje lesz a Fertőnek a közel 30 milliárdos beruházás által
Fotó: SO

Minden igényt kielégítő strand létesül, amely jelentősen növeli a látogatók számát
Fotó: SO

Új impozáns kikötő is a beruházások része
Fotó: SO

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.