EUR: 323,90 Ft
CHF: 292,33 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Ózd

Levegőért kapkodunk

Leginkább a téli időszakban hangzik el a médiában három borsodi város, Miskolc, Sajószentpéter és Putnok neve az ország legszennyezettebb levegőjű településeként. Aki Ózdon él, jól tudja, hogy esetenként a belvárosi részeken erős füstszag uralkodik. A város mégsem szerepel a feketelistán, aminek az lehet az oka, hogy a peremkerületekben élő vezetők nem kérik mobil mérőállomás kihelyezését.

Decemberben Miskolc polgármestere arról tájékoztatta a megyei jogú város lakosságát, hogy az automatikus mérőállomás adatai szerint a szálló por koncentrációja túllépte a küszöbértéket, ezért a 306/2010. (XII. 23.) korm. rendelet és a 30/2013. (X. 1.) önkormányzati rendelet alapján kihirdette a füstködriadó tájékoztatási fokozatát. Ez az jelenti, hogy két egymást követő napon a szálló por mennyisége több városrészben túllépte a 75 mikrogramm/köbméter értéket. Kriza Ákos arra kérte a lakosságot, ne használjanak személyautót, mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, és ha van lehetőség, fűtsenek gázzal. Továbbá ne égessenek hulladékot és műanyagokat, továbbá a tájékoztatási fokozat alatt tilos az avar és a kerti hulladék égetése, valamint bármilyen nyílt téri égetés.


A polgármester orvosként kitért a szálló por egészségügyi hatásaira, miszerint a porrészecskék sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, és belégzésük súlyosbítja a légzőszervi betegségeket (asztma, bronchitis), ezért kerülni kell a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

Gyakran sűrű a belváros levegője Ózdon

Ózdon viszont látszólag minden rendben van, aminek sikerült kiderítenünk az okát. Az országban 48 automata mérőállomás működik, megyénkben pedig a telepítettek mellett két mobil mérőkocsi is végez méréseket. Tehát lenne rá lehetőség, hogy Ózdon is dolgozzanak, ha azt kérné az önkormányzat vezetése. Megtudtuk, utoljára 2013-ban történt ilyen, a GE kérésére, akkor nem voltak egészségre veszélyes értékek. Most viszont túlszárnyalhatják a korábbiakat, mert a vezetők a szociális tűzifa helyett szenet vásároltak, amelynek minőségére sok a panasz. Többen megkeresték már ezzel kapcsolatban a város jegyzőjét és Fürjes Pál korábbi polgármestert is. Utóbbi lapunknak elmondta, hogy a 3900 tonnányi megrendelt szén egy része poros, alacsony fűtőértékű tüzelő, ami miatt tovább romlott a város levegője, a szociális tüzelőre jogosult hátrányos helyzetű családok pedig úgy térnek vissza a fatüzelésre, hogy fát lopnak a környező erdőkből.


Arról nem sikerült információt szereznünk, hány eljárás indult a városban gumi, műanyag, pozdorja és szemét égetése miatt, amit a kéményekből felszálló fekete füst és később az emberek egészségének romlása mutat.

Látható és érezhető a légszennyezés, amivel nem foglalkozik a városvezetés

Kapcsolódó Cikkek