2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Életmód

Magabiztosság vagy elbizakodottság?

Egy közelmúltban megjelent pszichológiai tanulmány azt vizsgálta, hogyan határozza meg a munkahelyen az emberek megítélését az önbizalom kifejezésének módja. Mikor esik pozitív, és mikor negatív megítélés alá?

Közel ötszáz önkéntes online résztvevőt kértek fel arra, hogy válasszanak néhány videófelvétel alapján, kivel dolgoznának szívesen egy csapatban. A jelöltek között volt láthatóan magabiztos, és volt, aki szavakkal is kifejezte magabiztosságát, de akadt láthatóan óvatos személyiség is. A résztvevők többsége első ránézésre a magabiztos jelölteket választotta. Ezután teljesítményinformációkat kaptak, amelyek annak megítélésében segítettek, hogy a jelölt magabiztossága jogos volt-e, majd ismét választottak. Ekkor már sokat nyomott a latban az a csatorna, amelyen keresztül a kiválasztott jelöltek az önbizalmukat közölték. Aki verbálisan adott hangot magabiztosságának, de a valóság nem tükrözte ennek jogosságát, azt végül kevesebb ember választotta az óvatos jelölthöz képest.


Ha azonban a jelölt nonverbálisan fejezte ki magabiztosságát, akkor előnyben maradt az óvatos jelölttel szemben. Az önbizalom kezdetben tehát mindig előnyt jelent, de ha a teljesítmény nem felel meg a vártnak, akkor az együttműködés szempontjából az a kommunikációs csatorna válik döntővé, amelyen keresztül ezt az önbizalmat közöljük a külvilággal. A tanulmány arra próbált magyarázatot adni, vajon miért van az, hogy a magabiztosság pozitív és negatív tulajdonság is lehet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sportverzióval támad a Micra

  Sportverzióval támad a Micra

  A Nissan két új benzinmotorral és egy különleges N-Sport változattal szeretné még szélesebb körben vonzóvá tenni amúgy is meglehetősen népszerű “egykori kisautóját”, a Micrát.

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.