EUR: 334,37 Ft
CHF: 306,57 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Extra

Magyar szobrász műve a Super Bowl LIII-on

Több mint 110 millió ember tapad a képernyőkhöz a Super Bowl, a világ legnézettebb sport közvetítésének idején, amelyet 200 országban közvetítenek világszerte. Így lesz az 53. Super Bowl idején is, amely néhány nap múlva veszi kezdetét február 3-án az atlantai Mercedes-Benz stadionban, amely előtt Szőke Gábor Miklós, nemzetközi hírű képzőművész Atlanta Falcon című hatalmas szobra áll.

Szőke sólymot ábrázoló szobrát Arthur Blank, az Atlanta Falcons NFL és az Atlanta United futballcsapat tulajdonosának megbízásából készítette el 2017-ben, közvetlenül a FINA vizes világbajnokság Vizi legendák szoborsorozata előtt.


A rozsdamentes acélból készült sólyom a világ legnagyobb szabadon álló madár ábrázolása, magassága 13 méter, szárnyfesztávolsága 21 méter, súlya 33 tonna. Szőke a ragadozó zsákmányát futball labdaként ábrázolta. A széttárt szárnyú acél sólyom az amerikai footballban ismert touchdown pillanatát jeleníti meg, amikor Szőke ragadozómadara lecsap áldozatára és leérkezik vele a földre. A bronzból készült labda léptékét tekintve a művész korábbi munkáihoz hasonlóan grandiózus: 4 méter átmérőjű és 4 tonna.

A köztéri alkotást már két éve Atlanta szíveként emlegetik a helyiek és a nemzetközi sajtó. Lenyűgöző léptéke mögött több, mint féléves tervezés, közel 8 hónapos megvalósítás, 5 hónapos helyi installálás, összesen kétéves munka áll, amelyen 200 ember dolgozott.


A műalkotás Szőke Gábor Miklós egyedülálló csepeli stúdiójában és bemutatótermében készült, innen szállították 1,5 hónapon keresztül szárazföldön és vizen Atlantába, ahol saját, statikusokból, szobrászokból, hegesztőkből álló csapatával és többségében magyar szakemberekből álló alvállalkozóival közel féléven keresztül dolgozott a szobor installálásán.

Szőke Gábor Miklóst a szobor tervezése során megragadta a város története. Atlanta négyszer égett le és épült újjá poraiból.

Mielőtt elkezdek tervezni, szeretek ellátogatni a szobor jövőbeni helyszínére és magamba szívni a helyi kultúrát, megismerni az épített környezetet és az ott lakó emberek gondolkodását. Atlanta tényleg olyan, mint a filmeken: egyszerre van jelen a déli állam hányattatott történelme és a Fortune 500-as cégek high-tech felhőkarcolói. Ez a város volt a civil jogi mozgalmak úttörője és gócpontja és itt játszódik többek között a Walking Dead, a Stranger Things vagy az Elfújta a szél.

Mikor szobromat megfogalmaztam, az Atlanta Falcons a Rise up” mottója ragadott meg először, amely felemelkedést, felszabadítást jelent. A széttárt szárnyú madár légiességét és könnyedségét több ezer egyenként hegesztett rozsdamentes acél elem plasztikai kialakítása és – a nagy lépték, valamint a hatalmas szélterhelés ellenére- bravúros statikai tervezés és megvalósítás adja. A Mercedes-Benz stadion üveg falain 4 emeletes ház magasságáig a madár tollai, a ragadozómadár tükörpolírozott szemében pedig Atlanta ikonikus épületei tükröződnek vissza, többek között a CNN és a Coca-Cola központi épülete.

Elképesztő élmény lesz közel két év távlatában viszont látni az Atlanta Falcon-t, főként a Super Bowl-on, ahol túlzás nélkül állíthatom, hogy rajta lesz a világ szeme. A szobor olyan hatalmas közösségformáló erővel bír, amiről eddig csak álmodni mertem. Hálás vagyok, hogy ennek részese lehetek” – mondta Szőke Gábor Miklós.

Szőke Gábor Miklós Atlanta Falcon szobra, a világ legnagyobb szabadon álló alkotása, Atlanta és Georgia legfontosabb látványosságai között kapott előkelő helyet és olyan turisztikai attrakciók mellett említik, mint a Coca-Cola Múzeum, CNN Központ vagy a Georgia Akvárium.

A szobor munkálatairól készült videók a művész honlapján tekinthetőek meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fölszállott a páva – Ők küzdenek a továbbjutásért

    Fölszállott a páva – Ők küzdenek a továbbjutásért

    Holnap este folytatódik a második elődöntővel Fölszállott a páva gyermekévadának élő műsora a Duna Televízión. Magyarország egyetlen néptáncos és népzenei tehetségkutatójában most is négy kategóriában mutatja meg tudását az újabb tizenkét produkció, akik közül a decemberi középdöntőkbe zsűri  juttatja tovább a legjobb hat produkciót.

  • Szulák: Kicsi a gyerekem, fel kell nevelnem

    Szulák: Kicsi a gyerekem, fel kell nevelnem

    Nehéz éveket tudhat maga mögött Szulák Andrea. 2015-ben szakított kislánya édesapjával, Gáborral, s mindeközben a változó kor okozta nehézségekkel is meg kellett küzdenie – a színésznő a Családvarázsban mesélt az érzéseiről.