EUR: 317,46 Ft
CHF: 279,81 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Szeged

Majdnem ötmilliárd kormányzati forrásból fejlesztik a klinika eszközparkját

Mozgalmas év elé néz a Szegedi Tudományegyetem, hiszen többmilliárdos kormányzati és uniós támogatási projektekkel fejlesztik az intézmény egységeit és a klinikákat. Uniós támogatásból felújítják a gyermekklinikát és gyermeksürgősségi osztályt alakítanak ki.

4,8 milliárd forint kormányzati támogatással újítják meg a klinika eszközparkját, ezek közül is főleg a diagnosztikai területet fejlesztik. Emellett 591 milliós többletkapacitás befogadásáról határozott a kormány, ezáltal a klinika fedezete javul és a nem finanszírozott ellátások is részben finanszírozásra kerülhetnek.


A gyermekklinikát másfél milliárd forintból fejlesztik, illetve gyermeksürgősségi osztályt hoznak létre. Ezenkívül gyermek- és ifjúságpszichiátriát érintő fejlesztések valósulnak meg. A minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának fejlesztése keretében ápolási eszközpark-fejlesztéseket visznek véghez 445 millió forint értékben.

Az egyetemnek bőven jut a fejlesztésre szánt kormányzati forrásból

 

A fejlesztések során nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra is. Hárommilliárd forintból alakítják át és bővítik a zeneművészeti kar épületét, valamint 650 millió forintos kormányzati támogatásból rekonstruálják az állam- és jogtudományi kart. A fogorvostudományi kart uniós forrásból költöztetik a Vasas Szent Péter utcai egykori rendelőbe. A fül-orr-gége klinikát egymilliárd forintból fejlesztik, illetve fejközpontot építenek, ahol a szemészeti, fül-orr-gégészeti, arc- és állcsontsebészeti és ideg-sebészeti betegek teljes körű ellátást kaphatnak, beleértve ezen területek speciális onkológiai kiszolgálását is.


A volt SZOTE Óvoda épületében saját forrásból, félmilliárd forintból beiskolázási épületet hoznak létre a külföldi egyetemi hallgatóknak. Az egyetem orvosképzésének színvonalát emeli az elméleti tömb létrehozása. Ilyen épület csak Szegeden nincs a négy orvosi karral rendelkező egyetem közül. Ez a projekt a fogorvostudományi kar költöztetésével együtt majdnem hétmilliárd forint uniós forrásból valósul meg.

Kormányzati forrásból hozzák létre a Science Parkot a lézerközpont mellett, valamint inkubátor házat is, mely laboratóriumokkal és egyéb kutatási infrastruktúrával ad otthont a Molekuláris Medicina Kiválósági Központnak a Debreceni és a Semmelweis Egyetemmel, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal konzorciumban. Nemrégiben derült ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választották a legzöldebb magyar egyetemnek. Idén további 101 millió forintot költhet az egyetem napkollektorok telepítésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.