EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Pécs

Már metszik a szőlőt

Az év első termékenységi ünnepe a Vince-nap, amelynek hagyománya főként a Drávaszögben maradt fenn. A Villányi borvidéken sok helyen ilyenkor papot is hívtak, a szőlőterület négy sarkát megáldották, majd az onnan levágott tőkét vízbe és meleg szobába tették. Ha a tőke kihajtott, jó termésre számítottak. A borászok a mai napig a bor védőszentjének tartják Szent Vincét, neve napját pedig a tavasz kezdeteként is ünneplik. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben ilyenkor azonban már azt is meg tudják állapítani, hogy mennyi növényvédő szert kell használni az adott fajtánál, ha beköszönt a jó idő. Pécsett az enyhe időjárás miatt már decemberben megkezdték a metszési munkálatokat, amelyek a PTE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet 30 hektáron megművelt földterületein egészen márciusig zajlanak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.