2019. január 21., hétfő
Ágnes

Tech

Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

Eddig ha két autós koccant, egymásra néztek: Van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online kárbejelentést.

A biztosítók többsége eddig papírformátumban fogadta a gépjármű-kárbejelentéseket az úgynevezett kék-sárga nyomtatványon. Ezen változtat a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) új alkalmazása, amelynek segítségével 2019. január 8-tól bármely biztosítónál online intézhető a kárbejelentés.


 Fotó: Profimedia

– A digitális kárbejelentő applikáció előnye, amellett, hogy kéznél van, hogy segíti az érthető kárbejelentést, gyorsítja a folyamatot, mert egy program telepítőjéhez hasonlóan végigvezeti az alkalmazót a bejelentési folyamaton, és csak helyesen kitöltött bejelentést továbbít a biztosítóknak – fogalmazott a fejlesztési projekt vezetője, Mészáros László. A Mabisz szakembere elmondta, hogy az alkalmazás iOS- és Android-platformon már fut, de másfél hónap múlva a webes verziót is aktiválják.

További újdonság, hogy idén januártól a biztosítók a fedezeti igazolásokat QR-kóddal látják el, amelyet az applikációval beolvasva megjelennek az autó és a szerződés adatai, így azokat nem kell manuálisan bepötyögni. Jelenleg a rendszer két résztvevős balesetek bejelentésére készült fel, a bejelentés egy vagy két okostelefonról is érkezhet, az eszközök kettős használat esetén PIN-kóddal szinkronizálhatók, amelyet az alkalmazás generál.


Az applikáció fejlesztésében az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK OBB) is részt vett.

– Az új alkalmazás némiképp a közlekedésrendészet munkatársait is tehermentesíti, mert a jellemzően koccanásos balesetek helyszínére leginkább a kárbejelentő hiánya miatt hívják ki kollégáinkat – fogalmazott Berzai Zsolt, az ORFK OBB főtitkára.

– Száz kgfb-ügyfélből egy év alatt négy balesetezik – tehát egy sofőrre 25 év alatt jut egy baleset, ami bár nem indokolja, de érthetővé teszi, hogy az autósok miért feledkeznek meg rendszeresen a kárbejelentő lapról. Az okostelefonos megoldás ezért is  jó kezdeményezés. Az eszköz tesztelésekor a rutinos felhasználók az alkalmazás előzetes ismerete nélkül 9–13 perc alatt végeztek el egy bejelentést – részletezte Pandurics Anett, a Mabisz elnöke.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

  Fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

  A Szaturnusz gyűrűi, melyek a Naprendszer legkülönlegesebb látványosságai közé tartoznak, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói szerint nagyon fiatalok: 10–100 millió évesek lehetnek.

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.