EUR: 325,77 Ft
CHF: 294,35 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Tech

Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

Eddig ha két autós koccant, egymásra néztek: Van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online kárbejelentést.

A biztosítók többsége eddig papírformátumban fogadta a gépjármű-kárbejelentéseket az úgynevezett kék-sárga nyomtatványon. Ezen változtat a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) új alkalmazása, amelynek segítségével 2019. január 8-tól bármely biztosítónál online intézhető a kárbejelentés.


 Fotó: Profimedia

– A digitális kárbejelentő applikáció előnye, amellett, hogy kéznél van, hogy segíti az érthető kárbejelentést, gyorsítja a folyamatot, mert egy program telepítőjéhez hasonlóan végigvezeti az alkalmazót a bejelentési folyamaton, és csak helyesen kitöltött bejelentést továbbít a biztosítóknak – fogalmazott a fejlesztési projekt vezetője, Mészáros László. A Mabisz szakembere elmondta, hogy az alkalmazás iOS- és Android-platformon már fut, de másfél hónap múlva a webes verziót is aktiválják.

További újdonság, hogy idén januártól a biztosítók a fedezeti igazolásokat QR-kóddal látják el, amelyet az applikációval beolvasva megjelennek az autó és a szerződés adatai, így azokat nem kell manuálisan bepötyögni. Jelenleg a rendszer két résztvevős balesetek bejelentésére készült fel, a bejelentés egy vagy két okostelefonról is érkezhet, az eszközök kettős használat esetén PIN-kóddal szinkronizálhatók, amelyet az alkalmazás generál.


Az applikáció fejlesztésében az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK OBB) is részt vett.

– Az új alkalmazás némiképp a közlekedésrendészet munkatársait is tehermentesíti, mert a jellemzően koccanásos balesetek helyszínére leginkább a kárbejelentő hiánya miatt hívják ki kollégáinkat – fogalmazott Berzai Zsolt, az ORFK OBB főtitkára.

– Száz kgfb-ügyfélből egy év alatt négy balesetezik – tehát egy sofőrre 25 év alatt jut egy baleset, ami bár nem indokolja, de érthetővé teszi, hogy az autósok miért feledkeznek meg rendszeresen a kárbejelentő lapról. Az okostelefonos megoldás ezért is  jó kezdeményezés. Az eszköz tesztelésekor a rutinos felhasználók az alkalmazás előzetes ismerete nélkül 9–13 perc alatt végeztek el egy bejelentést – részletezte Pandurics Anett, a Mabisz elnöke.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

 • Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés közben is szükségünk van információkra. Mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás?

 • A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A Magyarországon működő 4G hálózatok letöltési sebessége kiemelkedő, a világon a 11. legjobb, Európában pedig a 6., és lefedettségben is a top 10-ben van – derült ki az OpenSignal 87 országot vizsgáló legfrissebb jelentéséből, amelyet a Magyar Telekom juttatott el az MTI-hez csütörtökön.