2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Egyéb Pécs

Már rizikós kérni a védőoltást

Elkezdődött az influenzajárvány

Bár már elkezdődött az influenzajárvány, saját felelősségre még kérhető ellene védőoltás. A háziorvosok azt tanácsolják, hogy ilyen esetben – míg ki nem alakul a védettség – két hétig tanácsos a közösséget elkerülni.


Magas láz, végtagfájdalom, fejfájás, valamint kicsit később jelentkező légúti tünetek – a legtöbben ezekkel a panaszokkal fordulnak orvoshoz. A háziorvosok azt mondják, ebben az esetben sok folyadék bevitele és a pihenés is sokat használ. Ha az influenzát nem kezelik megfelelően, nagyon legyengítheti a szervezetet.

A betegek többsége fiatal felnőtt, gyerek és 60 év feletti

– Nem elhanyagolható a szervezet ellenálló-képessége, egy jó állapotban lévő, fitt szervezet maximum tíz nap alatt megbirkózik az ilyennel – mondta Princz János háziorvos.

Ha nem múlik el, és nem is kezelik, akkor tüdő- és agyhártyagyulladás, szívelégtelenség is kialakulhat. Szövődménye lehet a középfülgyulladás, de a vesére is rámehet. Ezért a legtöbb háziorvos ajánlja a védőoltást, bár a járvány idejére ez már rizikós.

– Most, hogy elkezdődött a járvány, kicsit rizikósabb védőoltást kérni. De ha a páciens teljesen egészséges, akkor kérhető, ugyanakkor azt tanácsoljuk, hogy két hétig – míg a védettség ki nem alakul – tanácsos a közösséget elkerülni – tette hozzá Princz János.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint két hete országosan 19 300 ember fordult orvoshoz. Ez több mint 76 százalékkal nagyobb szám, mint három héttel korábban. Az ország több kórházában már látogatási tilalmat is elrendeltek, Pécsett ilyen korlátozást még nem léptettek életbe.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…