EUR: 322,63 Ft
CHF: 288,36 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Eger

Megemlékeztek a Don-kanyarban elesett katonákról

Megemlékeztek Egerben a Szent Hedvig Kollégium előtt a 76 évvel ezelőtti tragédiáról: a 2. magyar hadsereg 1943-as doni harcáról és az elesett 2000 egri katonáról.

Az emlékezésen Szűcs Antal százados elmondta, hogy sokan, sokféleképpen értékelték azóta a Donnál történt eseményeket, de ma már mindenki egyetért abban, hogy ami akkor történt, az a magyar nemzet és a magyar katonák számára a XX. század Mohácsa volt. A Donnál harcolók az utolsó pillanatig kitartottak, így nyitottak menekülési útvonalat több ezer magyar katonának. Hősiességük példát mutat a ma emberének is.


Szűcs Antal százados is beszédet mondott a megemlékezésen

Az önkormányzat részéről Martonné Adler Ildikó alpolgármester méltatta a Magyar Királyi Dobó István 14. Honvéd Gyalogezred katonáinak kitartását, és szomorúan taglalta azt a borzalmat, amit az egrieknek át kellett élni a Don folyó partján, a rettentő hideggel, az élelem és lőszer hiányával, miközben a szovjet hadsereg tankokkal támadta őket. A beszédekben elhangzott, hogy a háborúba kivezényelt háromezer egriből pusztán ezren tértek haza, így erősen megfogyatkozott abban az időben Eger felnőtt férfi lakossága. Ezzel a megemlékezéssel tisztelegtek az itthon maradt megözvegyült nők és az árván maradtak előtt is. Az alpolgármester szerint a korábbi politikai rendszer az elhallgatásokkal megalázta az elesett katonák emlékét, ezért még fontosabb most az egri hősök előtti főhajtás.

Kapcsolódó Cikkek