2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Eger

Megemlékeztek a Don-kanyarban elesett katonákról

Megemlékeztek Egerben a Szent Hedvig Kollégium előtt a 76 évvel ezelőtti tragédiáról: a 2. magyar hadsereg 1943-as doni harcáról és az elesett 2000 egri katonáról.

Az emlékezésen Szűcs Antal százados elmondta, hogy sokan, sokféleképpen értékelték azóta a Donnál történt eseményeket, de ma már mindenki egyetért abban, hogy ami akkor történt, az a magyar nemzet és a magyar katonák számára a XX. század Mohácsa volt. A Donnál harcolók az utolsó pillanatig kitartottak, így nyitottak menekülési útvonalat több ezer magyar katonának. Hősiességük példát mutat a ma emberének is.


Szűcs Antal százados is beszédet mondott a megemlékezésen

Az önkormányzat részéről Martonné Adler Ildikó alpolgármester méltatta a Magyar Királyi Dobó István 14. Honvéd Gyalogezred katonáinak kitartását, és szomorúan taglalta azt a borzalmat, amit az egrieknek át kellett élni a Don folyó partján, a rettentő hideggel, az élelem és lőszer hiányával, miközben a szovjet hadsereg tankokkal támadta őket. A beszédekben elhangzott, hogy a háborúba kivezényelt háromezer egriből pusztán ezren tértek haza, így erősen megfogyatkozott abban az időben Eger felnőtt férfi lakossága. Ezzel a megemlékezéssel tisztelegtek az itthon maradt megözvegyült nők és az árván maradtak előtt is. Az alpolgármester szerint a korábbi politikai rendszer az elhallgatásokkal megalázta az elesett katonák emlékét, ezért még fontosabb most az egri hősök előtti főhajtás.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.