EUR: 323,90 Ft
CHF: 292,33 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Miskolc

Megépült a naperőmű

Egy megawatt kapacitású naperőművet létesített a miskolci önkormányzat a Bogáncs utcai hulladéklerakó területén. Az uniós forrásból megvalósuló projekt eredményeként a megtermelt energia az önkormányzat által fenntartott hét közintézmény energiaköltségét, valamit károsanyag-kibocsátását csökkenti.

A Bogáncs utcai naperőmű 406 darab beton alaptestből, 58 darab tartószerkezetből, összesen 3480 darab monokristályos napelempanelből áll, amelyek  magas cellahőmérséklet és rossz fényviszonyok esetén is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Kiépítették az irányítástechnikai, védelmi, távközlési és automatikai rendszert is, amely az erőmű felügyelet nélküli folyamatos üzemeltetését biztosítja.


A korszerű naperőmű 15 év múlva is 90% feletti névleges teljesítményre lesz képes

A naperőmű hét önkormányzati intézményt lát el villamos energiával: a Miskolci Vízmű Szennyvíztelepét, a Művészetek Háza, az Ady Endre Művelődési Ház, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Miskolci Nemzeti Színház, az Őszi Napsugár Otthon és a polgármesteri hivatal épületét. A naperőmű által termelt áram a közcélú villamosenergia-hálózaton keresztül jut el az intézményekhez, amelyet azok teljes mértékben felhasználnak. Így a naperőmű által termelt energiamennyiség értékével csökken az önkormányzat költsége is.

1 MW kapacitású naperőmű a Bogáncs utcai hulladéklerakó területén

A beruházás eredményeként éves szinten mintegy 1000 tonnával mérséklődik a szén-dioxid-kibocsátás. A korszerű naperőmű 15 év múlva is 90 százalék feletti névleges teljesítményre lesz képes. „Miskolc egyik fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a városi intézmények száz százalékban helyben termelt energiát használjanak. A város a Bogáncs utcai naperőművel egy újabb lépést tett e cél elérése felé” – írta közleményében a városháza.

Kapcsolódó Cikkek