2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Külföld

Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót Ghánában

Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót Ghánában, aki az afrikai futballhoz kötődő korrupciós ügyek után kutatott – számoltak be helyi források csütörtökön.

Ahmed Huseint szerda este lőtték agyon, amikor hazatért a ghánai fővárosban, Accrában található otthonába. A 34 éves újságírót autójában érték a végzetes lövések; mellkason és nyakon lőtték ismeretlen tettesek – mondta el egy rendőrségi forrás.


Husein nemrég panaszt emelt a ghánai kormánypárt egyik képviselője ellen, aki az állami tévében közzétette fotóját, és jutalmat ígért annak, aki elveri.

A férfi egy csapat újságíróval együtt Anas Aremeyaw Anas ismert oknyomozó riporternek dolgozott a futballhoz kötődő korrupciós ügyek feltárásán. Tavaly hatalmas nemzetközi botrány kerekedett abból, hogy kiderült: Ghánában – más afrikai országokhoz hasonlóan – bevett gyakorlat a focisták lefizetése a kívánt eredmény érdekében.

Erről 2018 júniusában mutattak be dokumentumfilmet, amelyben magukat “potenciális befektetőknek” mondó, beépített riporterek több tucat ghánai és afrikai játékvezetőt, illetve a helyi futballszövetség számos vezetőjét vesztegették meg. A botrány során több mint 50 afrikai bírót függesztett fel az Afrikai Labdarúgó-szövetség, míg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) három hónapra felfüggesztette a ghánai futballszövetséget vezető, később lemondásra kényszerülő Kwesi Nyantakyit.

Anas Aremeyaw Anas a Twitteren reagált kollégája halálára.

“Szomorú hír, de nem futamodunk meg. Nyugodj békében, Ahmed!” – írta.

A nemzeti médiabizottság elítélte a gyilkosságot, és felszólította a hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki az ügyet.

Kapcsolódó Cikkek