2019. november 19., kedd
Erzsébet

Külföld

Megkezdődött a bravúros koronaékszer-tolvaj pere

Megkezdődött annak a svéd férfinak a pere szerdán, aki fényes nappal koronaékszereket lopott el egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből a svédországi Strängnäs katedrálisából, majd motorcsónakkal menekült el a helyszínről.

Reena Devgun ügyész szerint a 22 éves férfi súlyos bűncselekményt követett el, mert előre megtervezte a lopást, az egyedi kincsek – a XVII. század elején uralkodó IX. Károly és második felesége, Krisztina királyné temetési koronája, valamint egy országalma – pedig felbecsülhetetlen kulturális és történelmi értékkel bírtak. A vádlott nevét nem közölték, és az ítélethirdetés időpontját sem tudni.


A szeptember 12-én letartóztatott tolvajnak egy tettestársa is volt. Az ügyben egy másik embert is elfogtak, de nem emeltek vádat ellene.

A 65 millió svéd koronára (csaknem kétmilliárd forintra) becsült, július 31-én ellopott kincsek nem kerültek elő.


IX. Károly temetési koronája aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. Az 1625-ben elhunyt királyné kisebb fejéke ugyancsak aranyból készült. A temetési koronákat hagyományosan a koporsó belsejében vagy tetején helyezték el, így jelezve az elhunyt királyi származását. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, az ékszereket csak később tették vitrinbe. A svéd koronaékszerek többsége a stockholmi királyi palota páncéltermeiben található, de néhány darabot Strängnäs, Uppsala és Västeras katedrálisaiban állítottak ki.

2013-ban a III. János svéd király temetési szertartásán használt koronát és jogart lopták el Västerasból, ezeket később egy informátortól származó értesülés nyomán megtalálták szemeteszsákokban egy autópálya mellett. Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be.

Kapcsolódó Cikkek