2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Hódmezővásárhely

Megnyílt a „Tornyai, a gyűjtő”

Tornyai, a gyűjtő címmel nyílt időszaki kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Ez a kiállítás nem a festőművész pályafutásával foglalkozik, sokkal inkább azzal, hogy Tornyai János egy olyan időszakban volt a néprajz iránt nagyon korán elkötelezett, amikor a tudományosság ugyan kialakult, de viszonylag kevesen voltak még az aktív gyűjtők. Felfigyelt arra, hogy a népi kultúra, amelyben ő is nevelkedett, mennyire sok értéket teremtett, és ezeket nem szabad veszni hagyni. Ezért egy magángyűjteményt hozott létre, amit 1906-ban felajánlott a már akkor egy éve működő múzeum számára. Ebből válogat a most megnyílt kiállítás.

A kiállítás megtekinthető 2019. március 31-ig

Dr. Miklós Péter múzeumigazgató a témával kapcsolatosan a következőt nyilatkozta: „A néprajzi gyűjtőt mutatja be a Tornyai János Múzeum ezen a tárlaton, amelynek apropója, hogy kereken 150 esztendeje született Tornyai János. Ezen alkalomból az intézményünk egy emlékévet hirdetett, aminek ez az első eseménye. A néprajzi gyűjtő Tornyai miért érdekes vagy miért lehet speciális? Egyrészt azért, mert mind a művészetében, mind a festményein, rajzain látszik a népiesség hatása. Másrészt pedig maga is gyűjtött. Tehát ráébredt abban az időszakban – a XX. század legelső éveiben –, hogy a paraszti kultúra, a népi kultúra annak a motívumkincsével, annak az anyagvilágával, annak a festék- és alapanyag-használatával elveszőben van. És ezt szerette volna megragadni, szerette volna megörökíteni.”


Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.