EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,62 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Zalaegerszeg

Megszűnik a sorszámos rendszer

Az intézkedéstől a zsúfoltság megszűnését várják

Február 1-jétől változik a betegfogadás rendje a Zala Megyei Szent Rafael Kórház központi laboratóriumában. Ezentúl kizárólag előjegyzett időpontok kérhetők. Egy átlagos hétköznap körülbelül 500-an fordultak meg a kórház laborjában, ahol folyamatos volt a sorban állás, a várakozás. Jelenleg közepes a betegforgalom, de a hamarosan életbe lépő változással várhatóan ennél is kevesebben lesznek.


Akadtak olyan időszakok, amikor a tömeg elviselhetetlen terhet rótt a várakozóra és az egészségügyi dolgozókra egyaránt, amely óriási betegbiztonsági és munkaszervezési kockázatokat rejtett magában. A nagy tömegben sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az emberek egymásnak átadják a csepp-, vagy akár az érintkezés útján terjedő fertőzéseket. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy már kora reggel, nyitáskor igyekezett mindenki megkapni a sorszámát, hogy minél előbb sorra kerülhessen. Emiatt tumultusok alakultak ki, sokszor a nyári kánikulában órákat töltöttek éhesen, szomjasan egy helyben a várakozók, akár a krónikus betegek, sokszor szabad ülő hely hiányában, ácsorogva. Bizony, nemegyszer kellett a sürgősségi osztálynak rosszul lévőhöz átmennie. Ezután személyesen, a rendelőintézeti betegirányítóban, azaz a kartonozóban, vagy a főépületi betegirányítóban, továbbá interneten a www.zmkorhaz.hu honlap nyitóoldalán az „Előjegyzés” menüpont útmutatásait követve lehet napra, órára és percre pontosított időpontot kérni, amelyet a kórház munkatársai e-mailben visszaigazolnak. Aki telefonon szeretne egyeztetni, hívja a 92/507-509, vagy a 92/507-574, illetve a 92/507-568 számot. Így maximum, negyedórára csökken le majd a várakozás ideje. Az egyenletes betegellátás azonban időbeli és számbeli korlátozásokkal is jár. Az eddigi 7 óra és fél 12 közötti betegellátást leszűkítették fél órával rövidebbre, azaz 11.00 óráig fogadják a betegeket az intézményben. Így naponta 370 betegtől tudnak vért venni és egyéb laborvizsgálatot elvégezni a kórházban. Mindennek több oka van, egyrészt vannak bizonyos vizsgálatok, amelyeket nem lehet már 11 óra után elvégezni, mert hamis eredményt kapnak adatokból. További újdonság, hogy a laborban ezen túl, csak a gyógyszertárakban kapható, speciális mintavételi tartályban fogadják el a székletmintát. A laborvizsgálat kulcs a diagnózishoz. Az időben elvégzett laboratóriumi szűrővizsgálatoknak köszönhetően már olyankor kimutatható lehet egy kóros elváltozás, amikor klinikai tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek, így a betegség korábban felismerhető és időben kezelhető. A kórház, a bevezetett változtatásokkal kapcsolatban köszöni a lakosság megértését, és türelmét.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház központi laboratóriuma 2019. február 1-étől kizárólag előjegyzett időpontban fogadja a beutalóval érkező, nem sürgős esetet jelentő pácienseket Fotó: ZTV

Egy apró kellemetlenség, de életet menthet Fotó: ZTV

A vérből sok minden kimutatható, de többé nem kell várakozni a tűszúrásra Fotó: ZTV

Kapcsolódó Cikkek