EUR: 323,70 Ft
CHF: 292,26 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb Ózd

Megújult iskola elavult konyhával     

A Sajóvárkonyi Általános Iskola kapcsán korábban sokszor felmerült, hogy nem érdemes toldozni-foldozni a korszerűtlen épületegyüttest, hanem újat kell építeni. Mivel idáig ezt nem történt meg, a közelmúltban nyolcvanmillió forint értékű rekonstrukciót hajtottak végre az iskolán, a konyha felújítására pedig még kétmillióra lenne szükség. Utóbbitól ódzkodnak az önkormányzat vezetői.

A városrész lakossága az elmúlt ötven évben kicserélődött, és az egykori módos családok házaiba többségében sokgyermekes cigány családok költöztek. Erre vezethető vissza, hogy a jelenlegi 350 tanuló 90 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű. Ebbe az oktatási intézménybe látogatott el a Klebelsberg Központ korábbi vezetője, Solti Péter, ami után az iskola vezetésének lehetősége nyílt egy pályázat beadására. Azon 72 millió forintot nyertek, amelyet a Kazincbarcikai Tankerületi Központ további nyolcmillió forinttal kiegészített. Ebből az összegből többek között a kultúrház lépcsőjét és homlokzatát újították fel, de megvalósult a tornaterem üvegtégláinak kiváltása, valamint a tanulói vizesblokkok teljes átalakítása. Az egykori hadkiegészítő parancsnokság épületében hét tanterem újult meg a vizesblokkokkal és a lépcsőházzal együtt. A régi épületszárnyak új műanyag nyílászárókat és új járólapokat kaptak, és elkészült a fűtéskorszerűsítés is. Továbbá lecserélték az egészségre káros azbesztes-bitumenes tetőrészeket.


Van azonban az iskolának egy melegítő konyhája, amelynek korszerűsítésére további hárommillió forintra lenne szükség. Ott 280 gyermek és a pedagógusok étkeznek. Mivel az iskola épülete a városi önkormányzat tulajdona, és a kezelői jogot is ők gyakorolják, ezért az intézmény vezetői tőlük kérték a rekonstrukció befejezéséhez szükséges összeget. Janiczak Dávid polgármester támogatás helyett azt a választ adta, hogy közfoglalkoztatási programban lesz lehetőség a konyha felújítására. Azt ajánlotta, hogy vegyék fel a kapcsolatot a városüzemeltető igazgatójával. A megkeresésre Nagy Zsuzsanna azt válaszolta, hogy maximum a melegítő konyha és étkezde falát lehet kifesteni. Közben Obbágy Csaba iskolaigazgató önkormányzati képviselői keretéből egymillió forintot ajánlott fel, és így már csak kétmillió kellene a rekonstrukció méltó befejezéséhez. Mivel Sajóvárkony városrész köztudottan nem számít a Jobbik szavazóbázisának, így az intézmény vezetése vajmi kevés esélyt lát arra, hogy Janiczak változtasson korábbi véleményén.

Új nyílászárók a régi épületen

A konyhán egyelőre maradnak a régi ablakok

Az oktatásba bevont kultúrház homlokzata és a belseje is megőújult

Obbágy Csaba iskolaigazgató szeretné, hogy a konyha is korszerű legyen

Kapcsolódó Cikkek