2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Sport

Messiék a pénzügyi pályán is aratnak

A spanyol bajnoki címvédő FC Barcelona érte el a 2017/18-as szezon legnagyobb árbevételét ˜– derült ki a KPMG harmadik alkalommal elvégzett kutatása szerint.

A KPMG Budapesten működő Football Benchmark csapata az évről évre megismételt, a bajnokcsapatok üzleti eredményeit elemző kutatásában a 2017/18-as szezon nyolc bajnokát (Barcelona, Bayern München, Porto, Galatasaray, Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain, PSV Eindhoven) értékelte.


 EPA/ALBERTO ESTEVEZ

A kimutatás szerint a Barcelona érte el a legnagyobb (transzferek nélkül számított) árbevételt 689 millió euróval (219 milliárd forint), a spanyol együttest a Bayern München követi 596 millióval (190 milliárd forint), majd a Manchester City 568 millióval (181 milliárd forint). A nyolcból hat csapat árbevétele emelkedett 2018-ban, a két kivételnél (Juventus, PSV Eindhoven) elsősorban azért, mert nem jutott elég messzire a nemzetközi kupákban.

A felmérés szerint az előző év bajnokai közül a Manchester City rendelkezik a legértékesebb játékosállománnyal (1,182 millió euró), a Barcelona a második (1,101 millió euró), a PSG a harmadik (896 millió euró). Más a sorrend a klubok cégértékét tekintve: az értékelésben szereplő bajnokcsapatok közül a Barcelona 2,783 millió euróval a legértékesebb klub, a Bayern München (2,552 millió euró) és a Manchester City (2,160 millió euró) előtt.


Fontos viszont megjegyezni, hogy mivel tavaly nem lettek bajnokok, a jelenlegi értékelésben nem szerepel sem a Manchester United, sem a Real Madrid, holott a cégértéket tekintve továbbra is ők állnak a csúcson: a Manchester United a legértékesebb klub a világon (3,255 millió euró), megelőzve a Real Madridot (2,920 millió euró).

no use in betting, games or single club/league/player publications.

Kapcsolódó Cikkek