2019. június 20., csütörtök
Rafael

Külföld

Mesterségesen megtermékenyítették a Prágai Állatkert egyik oroszlánját – Fotók!

Mesterségesen megtermékenyítették a Prágai Állatkert egyik ázsiai oroszlánját, Ginnit szerdán.

A beavatkozást azután végezték, mert sikertelenek voltak a korábbi pároztatási kísérletek: az állatkertben élő hím Jamvan és a két nőstény, Ginni és Suchi nem szaporodott természetes úton.


“Jamvan nem elég domináns, nem akar párosodni, vagy ha megpróbálja, elkergetik” – mondta Pavel Brandl, az állatkert emlősökkel foglalkozó szakértője.

/Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A veszélyeztetett ázsiai oroszlán kicsit kisebb, mint afrikai rokona, és bár a vadonélő populáció némileg növekedett, az indiai Gudzsarát tartományban lévő Gir természetvédelmi területen, egyetlen természetes élőhelyükön mintegy 600 egyed él.

Az állatokat veszélyezteti az orvvadászat és a betegségek is: az elmúlt évben 24 pusztult el betegség miatt. Európában 143 ázsiai oroszlán él fogságban, de mindannyian 11 őstől származnak, ami limitálja a génállományt.

/Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

“Az időzítés tökéletes volt, a behelyezés tökéletesen zajlott” – mondta Thomas Hildebrand, a berlini Leibniz Vadkutató Intézet munkatársa, az eljárást végző német és cseh szakértőkből álló csoport tagja.

Cseh kollégái azonban óvatosabban fogalmaztak.

“Általánosságban elmondhatjuk, hogy a természetes párosodáshoz képest kisebbek az esélyek” – mondta Roman Vodicka, az állatkert főállatorvosa.

/Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A megtermékenyítési eljárást korábban alkalmazták már nagy emlősöknél, például elefántoknál és rinocéroszoknál, nagymacskák esetében azonban ritka.

Szeptemberben egy afrikai oroszlán mesterséges megtermékenyítéssel fogant kölyköt hozott világra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Novák Katalin: A magyarok és a németek szövetségesek

    Novák Katalin: A magyarok és a németek szövetségesek

    A magyarok és a németek között szövetség köttetett harminc évvel ezelőtt a határnyitáskor és a berlini fal leomlásakor – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület (Jugendwerk) új irodájának megnyitóján.

  • Visszatért a farkas Hollandiába

    Visszatért a farkas Hollandiába

    Visszatért a farkas Hollandiába két évszázaddal az után, hogy a vadászat miatt kihalt a faj a térségben – közölték csütörtökön holland illetékesek.