2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Külföld

Mexikó megerősíti déli határainak védelmét

Mintegy háromszázhetven határőrt küld a mexikói kormány az ország déli részére, ők a guatemalai-mexikói határsávot őrzik majd, ezen kívül megerősítik a legális határátkelőhelyek őrizetét – jelentette be a mexikói belügyminiszter kedden.

Olga Sánchez Cordero szerint a rendelkezés célja, hogy az eddig ellenőrizetlen részeken se juthasson be az ország területére senki illegálisan.


A belügyminiszter hétfőn már bejelentette, hogy a Mexikó és Guatemala közötti tizenkét legális határátkelőhelyre is erősítést küldenek.

A belügyminisztérium egyelőre nem közölt információt a tervezett intézkedés időpontjáról.

Jelenleg a bevándorlók ellenőrzés nélkül is átjuthatnak Mexikóba az országot Guatemalától elválasztó Usumacinta folyón keresztül.

Októberben az Egyesült Államokba tartó több ezer közép-amerikai migráns egyszerűen megkerülte az Usumacinán átívelő hídon állomásozó határőröket, és a folyón kelt át Mexikóba.

Az előző mexikói elnök, Enrique Pena Nieto tavaly októberben a migránskaraván mexikói határhoz érkezése kapcsán már hangsúlyozta, országa támogatja azokat, akik legálisan akarnak belépni területére, de megakadályozza az illegális határátlépést.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek