EUR: 325,80 Ft
CHF: 296,62 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb

Mi lesz a bent ragadt szabival?

Sokan az új év kezdetén szembesülnek azzal, hogy mennyi szabadságuk maradt meg az előző évről.

Azt elvileg az esedékességének évében kell kiadni. A munkáltató kötelessége, hogy ellenőrizze, mennyi szabadságot használtak fel a dolgozók, és rendelkezzen a még fel nem használt napok tárgyévben való kiadásáról. Létezik azonban néhány kivétel:


  1. Ha a szabadság igénybevétele még az esedékesség évében megkezdődik, és annak a következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot, akkor a szabadságot az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni.
  2. Ha a munkaviszony október 1-jén vagy azt követően kezdődött, a szabadság a következő év március 31. napjáig adható ki.
  3. Az életkor alapján járó pótszabadság kapcsán a munkáltató és a munkavállaló megállapodhat abban, hogy azt a munkáltató az esedékesség évét követő év végéig adhatja ki.
  4. A kollektív szerződésben lehet megállapodni arról, hogy kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a munkáltató működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a munkáltató a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek