2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Mi lesz veled, Brexit?

Elutasította a londoni alsóház Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a brexithez.

A brit törvényhozás alsóháza elutasította a brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást – írja az Origo. Az elsöprő mértékű elutasítás csak részben meglepő, hiszen a brit parlament politikusainak nagy része sosem támogatta a brexitet.

Az Origo felidézte, hogy a 2016-os brexit-népszavazás előtt a magyar kormány fizetett hirdetésben kampányolt a britek maradása mellett. Végül magas részvétel mellett 52 százalék szavazott az EU-tagság ellen. A brit politikát meglepte a döntés, miniszterelnöknek is a kilépést ellenző Theresa Mayt választották meg. A kilépési tárgyalások nagyon elhúzódtak, eközben a brexit megakadályozására nagy energiákat fordított a sajátos demokráciafelfogású Soros György.


– Hatalmas szerepe volt a bevándorlásnak és a dilettáns brüsszeli politikának a brexitben – elemezte a helyzetet a Lokálnak Deák Dániel politológus. Szerinte Nagy-Britannia szigorúbb bevándorláspolitikát szeretne alkalmazni, mint amely jelenleg az Európai Uniót jellemzi, emiatt is voltak nézeteltérések a brexit-megállapodás tárgyalása során. Hozzátette, a bevándorláspárti brüsszeli, német és francia vezetés a kilépés miatt meg akarta büntetni a briteket, ezért húzódott el a tárgyalás ilyen sokáig.
– Theresa May nem volt felkészülve minderre, rossz politikai döntések sorát hozta meg az elmúlt időszakban – folytatta a szakember. Mára belpolitikai válság alakult ki emiatt a szigetországban, Theresa May ellen bizalmatlansági indítványt készül benyújtani az ellenzék.
– Magyarország számára mindenképpen az lenne az előnyös, ha a kint dolgozó magyarok számára is megfelelő feltételeket tartalmazó EU–brit megállapodást fogadna majd el a brit parlament – tette hozzá Deák.
Március végén lejár a kilépésre rendelkezésre álló két év: ekkor Nagy-Britanniának a brit polgárok döntése értelmében távoznia kell az unióból.
További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek