EUR: 334,11 Ft
CHF: 304,79 Ft
2019. november 11., hétfő
Márton

Külföld

Migránsáradat és terror Európában

Az Origo készített egy összeállítást arról, hogyan nőttek meg az elmúlt években az iszlamista terrortámadások, és áldozatainak száma.

Az Iszlám Állam és a migrációs válság kezdete óta a terrorcselekmények áldozatainak száma drasztikusan megnőttek, és az elmúlt 17 évben elképesztő 725 százalékkal nőtt a radikális cselekmények száma is.


Az európai terrortámadások történetében 2001. szeptember 11-e hozott fordulatot. Az Egyesült Államokat ért iszlamista támadást követően 2004. március 11-én a madridi terrortámadásban 191-en haltak meg, és 1755-en sebesültek meg. Az al-Kaidához köthető merényletet Észak-Afrikából érkezett merénylők hajtották végre, és ez volt a II. világháború óta a legtöbb áldozatot követelő európai terrortámadás. A másik nagy terrortámadás pedig 2005. július 7-én Londonban történt, ahol szintén iszlamisták robbantottak. 56-an meghaltak, és több mint 700-an megsebesültek – írja az Origo.

A lap beszámolója szerint, bár a londoni merényletet követően visszaesett a terrorcselekmények áldozatainak a száma, mégis az iszlamista fenyegetés folyamatosan megmaradt a kontinensen. 2005-öt követően Nagy-Britanniában több feltételezett merénylőt tartóztattak le, így sikerült a hatóságoknak megakadályozni több terrortámadást is. Az újabb fordulat a 2010-es években történt meg. 2014-ben az Iszlám Állam (IÁ) létrejöttével gyökeres változás állt be az európai biztonsági helyzetben. Moszul nyári elfoglalását követően Abu Bakr al-Baghdadi egy proklamációban közölte, hogy a végső célja egy világméretű kalifátus létrehozása. Az IÁ létrejöttét követően a nyugat-európai országokból körülbelül 5 ezer harcos csatlakozott a szervezethez, és ebből legalább 1500-an vissza is tértek Európába.


A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen történt támadás volt az első jelentősebb iszlamista terrorcselekmény Európában, majd 2015 novemberében sokkolta a világot a Párizsban történt merényletek sorozata.

2016 tavaszán Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és egy metróállomáson robbantottak az iszlamisták, majd nyáron Nizzában egy kamionnal hajtott a tömegbe egy merénylő. Decemberben pedig Berlinben történt egy hasonló támadás a karácsonyi vásáron – folytatja az összegzést az Origo.

A lap azt írja, hogy 2017-ben a sikeres, sikertelen és a megakadályozott merényletek száma a duplájára nőtt a megelőző évhez képest. Az Egyesült Királyságban, Svédországban, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban szinte mindennapossá váltak a különféle terrortámadások. Ez a tendencia 2018-ban sem változott, elég csak felidézni a legutóbbi karácsonyi strasbourgi terrortámadást.

Pont azokban az országokban nőtt meg meredeken a merényletek száma, amelyek a legtöbb migránst engedték be 2015 után. Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Spanyolországban, Svédországban és Finnországban a legsúlyosabb a helyzet, de 2000 és 2017 között az egész kontinensen elkövetett terrortámadások áldozatai több mint 71 százalékban iszlamista merénylet áldozatai voltak.

Kapcsolódó Cikkek