EUR: 323,80 Ft
CHF: 292,62 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb XIX.kerület

Mikor újítják fel a kispesti rendelőt?

Sorra újítják fel a kerületi rendelőket saját forrásból az önkormányzatok, hamarosan pedig megkezdődnek a kormány Egészséges Budapest Programjának (EBP) köszönhető fejlesztések is. Bár az elmúlt évre 157 millió forintot tüntetett fel a baloldali városvezetés az Egészségügyi Intézet felújítására, a kispest.info úgy tudja, hogy a munkálatokhoz hozzá sem kezdtek 2018-ban. És ha ez nem lenne elég, az EBP-forrásigény felmérésekor Kispest jelezte a minisztériumnak, hogy a felújítási munkálatokra az önkormányzat biztosítja a forrást.

Mindenhol elindult a fejlesztés, itt miért nem? (fotók: kispest.info)

Kőbányán saját forrásból újította fel az önkormányzat a Pongrác úti háziorvosi rendelőt. Ez része a kőbányai önkormányzat háziorvosi rendelők felújítása programjának, amelynek keretében már más rendelők is megújultak, például a Kerepesi úti és Zsivaj utcai intézmények. Az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően pedig egy új rendelőintézet épül a Bajcsy-Zsilinszky kórház területén. A XVIII. kerületben szintén önkormányzati forrásból újult meg nemrég a Béke téri rendelő, Budafok-Tétényben pedig januárra készülnek el a munkálatokkal, itt is saját forrásból oldják meg a fejlesztést.


Folytatódnak az egészségügyi fejlesztések, csak Kispesten nem? − teszi fel a már-már költői kérdést a lap. Közben azoknak az önkormányzatoknak, amelyek önerőből nem tudták megoldani, a kormány biztosított lehetőséget arra, hogy forráshoz jussanak. A budapesti és Pest megyei kórházak, valamint szakrendelők fejlesztésére indították útjára tavaly a mintegy 700 milliárd forintos összköltségű, kizárólag hazai forrásból finanszírozott Egészséges Budapest Programot, amelynek keretében három centrumkórházat alakítanak ki. Súlyponti, központi szerepet kap a János kórház is, és további huszonöt kórházat újítanak fel Budapesten és Pest megyében.

De nem csupán a kórházakra költ a kormány, a fővárosi kerületek szakrendelőinek felújítására mintegy 35 milliárd forintot biztosít, vagyis 32 budapesti és Pest megyei szakrendelő is kap támogatást. Persze csak azok, amelyek éltek a lehetőséggel. Kispest ugyanis elszalasztotta ezt − emlékeztet a kispest.info. A forrásigények felmérésekor ugyan a XIX. kerület is jelezte, hogy az Egészségügyi Intézet földszinti betegirányító részének felújításához, illetve az épület külső homlokzati felújításához, szigeteléséhez, valamint a fűtési rendszer korszerűsítéséhez mintegy 205 millió forintra lesz szükség, ám ugyanabban a táblázatban azt is jelezték, erre az önkormányzat biztosítja a forrást. Azaz se támogatás, se felújítás. Pedig az épületre már nagyon ráférne, de hiába tüntetett fel a baloldali városvezetés a tavalyi költségvetésében 157 millió forintot az épület felújítására, a munkálatokhoz hozzá sem kezdtek 2018-ban.


Nincs szükség a kormányzati támogatásra Kispesten?

− Gajda Péterék folyamatosan azzal támadják a kormányt, hogy nem kap forrást Kispest. Ez egy óriási lehetőség lett volna az épület korszerűsítésére, amelynek betegirányító fogadótere retró hangulatot idéz. A kerület igényét azonban úgy küldték el Gajdáék, hogy azt velem mint fejlesztéspolitikai tanácsnokkal meg sem osztották – mondta el lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz–KDNP).

Kapcsolódó Cikkek